Dit is waarom mensen die laat gaan slapen het succesvolst zijn in het leven

Iedere ochtend is het weer gevecht met je lekkere warme bed. Je wilt het liefst nog uren blijven liggen. Nee, als avondmens heb je het niet altijd gemakkelijk in het leven. Gelukkig is er goed nieuws. Mensen die het liefst tot diep in de nacht opblijven, zijn namelijk creatiever, flexibeler, intelligenter, hebben meer concentratie en zijn daarom succesvoller.

Als je weer eens als een zombie de deur uit gaat ’s ochtends, zucht je wel eens vermoeid dat je zó graag een ochtendmens zou willen zijn. Hoe fijn is het om fris en fruitig je bed uit te stappen en misschien al voordat de dag echt begint, te hebben gesport, of het huis te hebben opgeruimd.

Maar: ochtendmensen zijn sneller moe. Ze pieken snel en na de lunch zijn ze alweer een stuk minder productief. Avondmens zijn is zo gek nog helemaal niet.

Je bent intelligenter

Satoshi Kanazawa, een evolutionair wetenschapper aan de London School of Economics, ontdekte mensen die graag laat gaan slapen, intelligenter zijn. Intelligente kinderen zouden volgens de onderzoeker vaak opgroeien tot nachtbrakers, volwassenen die laat naar bed gaan en zowel in het weekend als doordeweeks graag uitslapen. Uit onderzoek van de Universiteit van Madrid bleek – nadat het slaappatroon van duizend studenten onder de loep werd genomen – dat wie later naar bed gaat en daarom later wakker wordt, hoger scoort op het oplossen van problemen en abstract redeneren. Dat wordt vaak geassocieerd met ‘algemene intelligentie’.

Je bent creatiever

Waarom dat zo is weten wetenschappers niet precies, maar uit verschillende onderzoeken blijkt duidelijk dat mensen die ’s avonds actief zijn en ’s ochtends met pijn en moeite uit bed komen, veel beter in staat zijn om alternatieve en originele dingen te bedenken dan ochtendmensen. Avondmensen zijn bovendien flexibeler. Je bent als het ware beter in outside the box denken.

Je kunt je langer concentreren

Ochtendmensen dutten een paar uur nadat ze zijn opgestaan een beetje in. Avondmensen hebben juist gedurende de hele dag concentratie. Onderzoekers van de Universiteit van Luik in België lieten zowel ochtend- als avondmensen precies even lang slapen in een laboratorium. De deelnemers mochten wel zelf bepalen hoe laat ze gingen slapen. De volgende dag moesten ze om de paar uur testen maken. In het begin presteerde iedereen even goed. Maar na 10,5 uur hadden de ochtendmensen véél meer moeite om te focussen. Ook werden hersenscans gemaakt. Daarop was duidelijk te zien dat avondmensen langer actie blijven en zich nauwelijks slaperig voelden.

Yes! Avondmensen zijn winning in het leven.

LEES OOK: 9 tekenen dat jij ab-so-luut geen ochtendmens bent

Reageer op artikel:
Dit is waarom mensen die laat gaan slapen het succesvolst zijn in het leven
Sluiten