Dit is waarom mensen met veel zelfvertrouwen juist het alleraardigst zijn

In Nederland zijn we al snel van mening dat iemand die zeker van zichzelf is, arrogant is. Je zegt niet snel van jezelf dat je iets goed hebt gedaan of dat je blij bent met hoe je eruit ziet. Want je bent al snel bang om naast je schoenen te lopen. Maar weet je, dat is dus helemaal niet waar. Want het zijn juist de zelfverzekerdste mensen die het alleraardigst zijn.

Als ze ‘ja’ zeggen dan menen ze ook echt ‘ja’

Je hebt genoeg mensen die geen ‘nee’ durven zeggen als iemand iets vraagt. Maar het gevolg is wel dan: ze doen iets met tegenzin. Ze helpen je wel met verhuizen, met je scriptie of wat dan ook, maar eigenlijk zouden ze het liever niet doen.

Mensen met zelfvertrouwen zeggen geen ‘ja’ als ze het niet echt menen. En je kunt er daarom vanuit gaan dat ze je écht graag helpen als ze dat hebben beloofd. En dat maakt ze eigenlijk een stuk aardiger dan de mensen die geen ‘nee’ durven zeggen, want zij menen het écht en ze staan altijd voor je klaar.

Ze luisteren meer dan dat ze praten

Zelfverzekerde mensen zijn een luisterend oor. Ze hebben namelijk niet het idee dat ze zichzelf hoeven te bewijzen. In plaats daarvan zijn ze juist bereid om te luisteren en zo iets nieuws te leren. Ze staan altijd open voor nieuwe inzichten en zijn altijd bereid te horen wat je te vertellen hebt.

Ze bieden hun excuses aan als ze het fout hebben

Hadden ze het toch niet bij het rechte eind? Dan zullen zelfverzekerde mensen dat zeker toegeven. Zij weten namelijk dat het niet erg is om een keer iets fout te hebben of fout te doen.

Ze zullen niet halsstarrig volhouden dat ze gelijk hebben, zelfs al weten ze dat het niet zo is. En ze zeggen gewoon ‘sorry’. Wel zo prettig toch?

Ze komen op voor anderen

Omdat ze genoeg vertrouwen hebben over hun eigen kunnen, zijn ze niet bang om anderen te helpen. Want ze zien anderen niet als concurrent. Ook komen ze graag op voor een ander, want ze zijn nergens bang voor. Niet dat het hun imago gaat schaden, niet dat ze er zelf slechter van worden. En dat maakt ze toch wel de prettigste mensen om mee om te vaan.

Ze zijn oprecht blij als anderen succesvol zijn

Onzekere mensen kunnen er niet goed tegen als andere mensen succesvol zijn. Want dan denken ze dat ze zelf niet goed genoeg zijn. Maar zelfverzekerde mensen weten dat meerdere mensen goed kunnen zijn in wat ze doen. Daarom zijn ze oprecht blij als andere mensen iets behalen of succesvol zijn.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Dt-fout gemaakt? Dat betekent niet dat je niet kan spellen, maar wel dat je te druk bent

Reageer op artikel:
Dit is waarom mensen met veel zelfvertrouwen juist het alleraardigst zijn
Sluiten