Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 23 januari 2017

Dit is waarom roddeltante zijn juist goed voor je is

Gossip Girl zou nog wat van jou kunnen leren. Want met je vriendinnen roddel je soms wat af. Over mannen, over je baas en over mensen die jullie kennen, maar eigenlijk maar irritant vinden. Oeps, netjes is het niet. Toch hoef je je niet meer schuldig te voelen, want roddelen is eigenlijk heel goed voor je.

Roddelen heeft een slechte reputaite, maar dat moet maar eens afgelopen zijn. Want het is namelijk hartstikke nuttig, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.

Je stress niveau daalt

Roddelen geeft je letterlijk een fijn gevoel. Als je eens goed je mening uit over wat je collega nu weer aan heeft of wat je eigenlijk vindt van de nieuwe lover van een vriendin, geeft dat een bevredigend gevoel. En dat komt omdat het de stress niveau’s in je lichaam verlaagt.

Onderzoekers van de Universiteit an California kwamen erachter dat roddelen stress verlagend werkt. ’Roddelen zorgt ervoor dat negatieve gevoelens en frustraties afnemen,’ zegt een van de onderzoekers, Robb Willer tegen Nieuwsblad.be.

Je werkt aan jezelf

Als je iemand anders hoort roddelen, ga je onbewust nadenken over je eigen gedrag. Je wilt namelijk niet dat mensen ook over jou gaan roddelen en daarom verbeter je je gedrag, concludeerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Je wordt er dus een beter mens van.

Het kan je ook een egoboost geven

Als je roddelt over een negatieve eigenschap van iemand anders, en jij hebt die eigenschap niet, dan kan dat best leuk zijn voor je zelfvertrouwen. Misschien niet zo aardig, om je beter te voelen door de zwakheden van anderen, maar lekker is het wel…

Je maakt er vrienden mee

De grootste gossip queens hebben waarschijnlijk ook de meeste vrienden. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen die met elkaar roddelen op de werkvloer, vaker bevriend raken. Je moet iemand immers wel een beetje vertrouwen als je die persoon vertelt wat je nou écht denkt. En een gezamenlijke ergernis schept toch een band.

Misschien wil je dit ook lezen: Dit is waarom mensen die vloeken juist het eerlijkst zijn

Reageer op artikel:
Dit is waarom roddeltante zijn juist goed voor je is
Sluiten