Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 5 september 2017

Dit is waarom sommige mensen baby’s niet leuk en schattig vinden

Stel je de volgende situatie voor. Je bent aan het werk en je lievelingscollega's en jij praten over mannen, daten en make-up. Dan komt een collega binnen die pas is bevallen. Even haar baby showen. Iedereen op de afdeling rent op de kinderwagen af en roept dingen als 'ahw' en 'aaah'. En jij denkt alleen maar: 'die baby ziet er helemaal niet zo schattig uit'.

Herkenbaar? Dat je baby’s gewoon niet zo mooi vindt? Op Facebook zie je soms de – laten we dit netjes verwoorden – minst knappe baby’s voorbij komen. Waar dan reacties onderstaan als: ‘Wat een knappie, hij lijkt echt op jou’. Wat is er met die mensen aan de hand, zien ze dan niet hoe de baby er uit ziet? vraag jij je af.

Iedereen lijkt baby’s leuk, lief en schattig te vinden. Hun bolle wangetjes, hun mini-vingers, de rare kreetjes die ze uitstoten.

Misschien denk je dat er wat mis met je is als je baby’s niet zo leuk vindt. Maar wees gerust, je bent heel normaal. Dat werkt zo.

Waarom mensen baby’s wél leuk vinden

De Australische onderzoeker Konrad Lorenz heeft in 1943 ontdekt dat er een evolutionaire reden voor is dat mensen baby’s schattig vinden en als een soort robot ‘oah’ en ‘ah’ gaan roepen. Namelijk, dat we onze kinderen niet verlaten en dat we ze voldoende eten geven, zodat ze er schattig uit blijven zien. En overleven.

We vinden mensen, maar ook dieren – bijvoorbeeld katten of panda’s – schattig als er sprake is van de volgende situaties:

  1. Een rond hoofd dat te groot is voor het lichaam
  2. Een groot voorhoofd
  3. Grote ogen die relatief laag in het hoofd lijken te zitten
  4. Ronde, volle wangen
  5. Een rond lichaamsfiguur
  6. Zachte, elastische lichaamsdelen

Alle deze kenmerken hebben baby’s ook. Vraag je je nu af waarom jij dat niet schattig vindt? Het komt omdat er bij jou een ander gevoel en een andere emotie overheerst.

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat als je baby’s niet schattig vindt, de gedachte over hoe vies de kleine mormels kunnen zijn, de schattige emotie overheerst. Oftewel, jij vindt een baby eerder vies dan schattig.

Tja, ze hebben inderdaad geen schaamte om hun lichaamssappen overal maar te laten lopen. En ze kunnen dat niet zelf opruimen, want ze zijn totaal hulpeloos.

Bovendien lijken ze echt al-tijd ziek of verkouden te zijn. Daardoor is het ook een soort afweermechanisme of zelfbescherming dat je niet bij baby’s in de buurt wilt komen om te voorkomen dat je zelf ziek wordt.

Het hoeft niet te betekenen dat je zelf geen kinderen wil

Misschien wil je nu absoluut nog geen kinderen. Omdat je liever eerst focust op je werk. Of het simpelweg heerlijk vindt dat je kunt doen en laten wat je wilt. Spontane borrels, terrasjes en feesten tot diep in de nacht, nou, dat is niet meer mogelijk als je voor een kleintje moet zorgen.

Maar later, ja later wil je ze misschien wel. Dat je baby’s van andere mensen niet per se to die for vindt, geeft helemaal niets. Want het blijkt dat je lichaam er wel voor zorgt dat je je eigen baby super cute vindt. Je maakt namelijk allerlei hormonen aan waardoor je brein zich als het ware reset.

Geen baby overboord dus.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook weten:
Ben je een beetje lui? Dat is een teken dat je intelligent bent

Reageer op artikel:
Dit is waarom sommige mensen baby’s niet leuk en schattig vinden
Sluiten