Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 16 nov 2015

Dit is waarom we allemaal last hebben van traanogen in de herfst en de winter

Ken je dat? Nog geen seconde op de fiets of je voelt de nattigheid al op je wangen. Je baalt, want je weet dat er zometeen niets over is van je mascara. Hoe kan het toch dat jouw ogen altijd tranen als een malle? Laten we beginnen met het goede nieuws. Het is eigenlijk heel gezond om af en toe lekker je tranen de vrije loop te laten gaan. Tranen hebben namelijk een afweerfunctie. Ze voeren vuil af. Tranen smeren als het ware je oog.

Dat je ogen gaan tranen bij sommige emoties weten we allemaal. Maar waarom heb je in de winter van die irritante natte ogen? Daar zijn eigenlijk twee redenen voor.

Irritatie

De ene persoon traant veel makkelijker dan de andere. Maar als je een vuiltje in je oog hebt, zullen alle ogen waarschijnlijk vocht produceren. Een haartje bijvoorbeeld of een pluisje van die lekkere, warme, dikke sjaal. Ook de wind zorgt voor irritatie. En het resultaat: huilen.

Droge ogen

Dat klinkt tegenstrijdig, want je ogen voelen juist heel nat na een fietstochtje. Maar denk na. In de winter is de lucht minder vochtig. Ook staat de verwarming aan, dat maakt de lucht in huis ook droger. Je krijgt er een trekkerige huid van. Ook je ogen kunnen last hebben van een lage luchtvochtigheid. Droge ogen gaan tranen, omdat het oog niet lekker gesmeerd is.

Je kunt er helaas vrij weinig aan doen. Misschien is het handig om je mascara mee te nemen als je wil voorkomen dat je arriveert als een klein pandabeertje. En verder is het aftellen geblazen tot de lente aanbreekt.

LEES OOK: Laat die tranen maar komen: Mensen die huilen tijdens films zijn emotioneel sterk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom we allemaal last hebben van traanogen in de herfst en de winter
Sluiten