Dit is waarom een powernap zo heerlijk én goed voor je gezondheid is

Wat kan een powernap toch fijn zijn. Wanneer je even de tijd hebt en langzaam wegdoezelt op de bank, kan niemand je na jouw slaapje nog wat maken. Maar een powernap is niet alleen heerlijk, het geeft je geest ook nog eens een oppepper.

De powernap komt voort uit de eeuwenoude Zuid-Amerikaanse siësta. Alhoewel het nu soms te druk is, waardoor niet iedereen zijn siësta kan houden, bestaat het wel nog steeds. En terecht, een powernap is soms álles wat je nodig hebt.

Gezondheidsvoordelen

Een powernap is niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond. Onderzoek wijst uit dat een powernap een gunstig effect heeft op de gezondheid van mensen. Een kort slaapje verbetert je alertheid, creativiteit en stressvermogen. In sommige landen is de powernap zelfs vastgelegd in de CAO. Hallo!?

De pérfecte powernap

Wanneer je een goede powernap wilt inlassen, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Zorg dat je ergens bent waar je je prettig voelt. Ga in bed liggen, op de bank of ga voor een lekkere stoel. Wanneer je vaker voor een powernap wilt gaan, is het verstandig om dit elke keer weer op dezelfde plek te doen. Niet onbelangrijk, zorg dat het een beetje donker is én zet je telefoon op stil. Je wilt natuurlijk niet gestoord worden.

De beste tijd voor een powernap is rond een uur. Na de lunch heb je vaak een dip en dit is hét perfecte moment voor jouw slaapje. Probeer geen powernap in te lassen na drie uur.

Maar wat is dan de perfecte duur voor jouw powernap? Amerikaanse slaapdeskundigen geven aan dat een powernap niet langer dan een half uur mag duren. Wanneer je langer dan een half uur slaapt, word je veel te duf wakker. De werking van jouw powernap is dan weg.

Een powernap kan al na vijf minuten perfect zijn, maar dit ligt aan de persoon zelf. Er wordt aangeraden een wekker te zetten voor dertig minuten. Wanneer je eerder wakker wordt, heb je genoeg gehad aan je powernap.

Let wel op, een powernap zorgt er niet voor dat je je slaaptekort inhaalt. Dagrust is anders dan nachtrust. Tijdens een slaapje overdag slaap je nu eenmaal minder diep, efficiënt en lang.

Maar ach, blijf lekker powernappen. Het geeft je een goed gevoel en je wordt er ook nog eens gezond van. Slaap lekker.

LEES OOK: Waarom je van slapen in een koele kamer knapper wordt

Reageer op artikel:
Dit is waarom een powernap zo heerlijk én goed voor je gezondheid is
Sluiten