Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 14 maart 2017

6 x waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is dat jij gaat stemmen morgen

Ben je vergeten waar je stempas is? Dan hebben wij een aantal heel goede redenen voor je om 'm toch weer even op te zoeken. Denk niet 'oh, het is maar één stem', want het is juist super belangrijk dat jij morgen gaat stemmen. Power to the girls.

Waarom stemmen? Hierom:

1. Om de pil in het basispakket te krijgen

Roep je al jaren dat je er helemaal klaar mee bent dat jij voor de kosten van de anticonceptiepil moet opdraaien terwijl je lover geen cent hoeft te dokken? Vind je de situatie maar oneerlijk, nou dan is dat zeker een reden om te gaan stemmen morgen.

Er zijn namelijk partijen die willen dat de pil weer in het basispakket komt. Nu betaal je de kosten zelf, maar als die partijen aan de macht komen, zou het zomaar kunnen dat die kosten worden vergoed. Stemmen is macht.

2. Omdat je dan ‘jouw partij’ kunt volgen

Nu voel je je misschien weinig betrokken bij de politiek. Maar als je hebt gestemd is het veel leuker om ‘jouw partij’ te blijven volgen. Wat gebeurt er precies, wat doen de partijleden, wat vinden ze?

Als je nu gaat stemmen, zul je je de komende jaren veel meer betrokken voelen bij de politiek. Het is bijna alsof je je favoriete sportclub volgt. Of lieveling persoon uit Expeditie Robinson. Bijna.

3. Omdat jij kunt bepalen of studeren voor iedereen toegankelijk is

Als je studeert zal het je ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Er is de laatste jaren een boel veranderd aan de studiefinanciering, de basisbeurs, het leenstelsel en de kosten van het volgen van een tweede master.

Dat vind je of super vervelend, of helemaal fantastisch. Maar wat je ook vindt, jij kunt bepalen hoe alles omtrent studeren in de toekomst zal verlopen. Namelijk door je stem uit te brengen. Je kunt zeuren, maar als je niet hebt gestemd, dan mag je er eigenlijk ook niets over zeggen. Want dan laat je anderen voor jou bepalen.

4. Omdat het wél over jou gaat

Toen je bij je ouders woonde en net ging studeren, stond politiek niet hoog op je agenda. Maar nu je steeds zelfstandiger wordt, beseft je dat de politiek helemaal niet zo’n ver van je bed show is. Het gaat wél over jou. Je moet namelijk ineens belasting betalen, je krijgt een rekening van je zorgverzekeraar en dan wordt er ook nog iedere maand geld afgeschreven om je studieschuld af te lossen.

Bovendien betaal je belasting en beslis je door te stemmen wat er met dat geld gebeurt. De politiek is dichterbij dan je denkt.

5. Omdat: girlpower

Als je voor girlpower bent, is het helemaal belangrijk om naar het stemhokje te gaan. Vóór 1919 mochten alleen mannen naar de stembus. Maar gelukkig werd de grondwet in 1919 veranderd, waardoor ook vrouwen hun stem mochten laten gelden. Gelukkig maar, want hallo, je kunt niet alles overlaten aan mannen in het land. Dan wordt het natuurlijk een zooitje.

6. Omdat stemmen een kleine moeite is

Tuurlijk, je moet je even verdiepen in partijen. En je zult gaan bepalen wat eigenlijk jouw standpunten zijn over verschillende onderwerpen. Maar gelukkig kan dit heel eenvoudig via websites als Stemwijzer.nl en Kieskompas.nl.

En het stemmen zelf, dat is peanuts. Je krijgt een formulier, je staat alleen in een hokje – nee, niemand kan meekijken – en je maakt een vakje rood. Je deponeert je formulier in een stembus en voilà, jij hebt meegedaan aan de democratie.

En je weet het, niet stemmen, niet zeiken.

Lees ook: 6 x waarom vrouwen die voor zichzelf kunnen zorgen de meest begeerde vrouwen zijn

Reageer op artikel:
6 x waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is dat jij gaat stemmen morgen
Sluiten