Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 25 aug 2017

Dit is waarom je zo blijft focussen op de ‘andere vrouw’ in plaats van boos te zijn op hem als hij is vreemdgegaan

Hoe je gaat reageren als de man van wie je houdt is vreemdgegaan, kun je nauwelijks voorspellen. Oh, wel dat je hart in slowmotion in stukjes lijkt te breken. En dat je je afvraagt of je al die tijd in een leugen hebt geleefd. Maar wat je zal doen, dat kun je niet goed van te voren zeggen.

Je zegt waarschijnlijk dat je onmiddellijk opstapt als hij een scheve schaats rijdt. Want je wilt niet zo’n vrouwtje zijn die altijd bij haar man blijft, die over zich heen laat lopen. Of, zo’n vrouw die niet durft op te stappen, omdat ze bang is dat ze zonder hem niets meer voorstelt.

Nee, zo iemand wil je niet zijn. Dus je zegt dat je meteen zal opstappen. Bovendien wil je hem niet het signaal geven dat hij wegkomt met overspel.

Maar wat je écht zal doen, dat weet je niet tot het moment dat het je gebeurt. En als het dan gebeurt dan stort je wereld in.

Het is de makkelijke weg

Misschien gaan je lover en jij uit elkaar. Misschien lukt het jullie om verder te gaan, ook al ben je boos op hem. Maar hij is niet de persoon waar je het allerboost op bent. Bovenal ben je boos op ‘de andere vrouw’, op háár. Wat je voelt als je aan the other woman denkt, gaat diep. Je voelt niets anders dan afkeer en haat.

Als zij ter sprake komt, schiet je uit je vel. Hoe kón ze? Hoe kon ze jouw vent verleiden? Hoe kan ze iemands anders relatie kapot maken?

Je focust al je woede op haar. Misschien heb je je lover, of ex-lover, vergeven, maar haar vergeven, dat doe je nooit. Zij is de oorzaak van al het kwaad in de wereld. Zij is de persoon die alles heeft verwoest. Niet hij. Nee, zij.

Dat is natuurlijk de gemakkelijkste optie. Je kent haar waarschijnlijk niet al te goed, dus haar zien als de duivel is geen punt. Je beeld over haar is niet genuanceerd, ze is een flat character in jouw ogen.

Het is gemakkelijk, want als zij de schuldige is, dan kun je veel eenvoudiger doorgaan met je lover, of hem vergeven.

Hij is de schuldige

Maar de eenvoudige weg is niet per se de beste. Want door op haar te focussen vergeet je dat er misschien iets niet goed zat tussen jullie en hoe je dat kunt veranderen. En je vergeet dat hij fout zat. Hij was het die de fout maakte.

Je kunt hem pas vergeven, écht vergeven, als je beseft dat hij de schuldige was.

Vergeet the other woman

Er is één ding dat nog erger is dan haat. En dat is onverschilligheid. Misschien is het niet erg als je haar niet vergeeft. Zolang je je leven maar niet door haar laat bepalen. Misschien is het beter als ze je gewoon koud laat. En zij je niets kan schelen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je zo blijft focussen op de ‘andere vrouw’ in plaats van boos te zijn op hem als hij is vreemdgegaan
Sluiten