Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 17 feb 2018

Dit is waarom mensen die weinig opruimen succesvoller én gelukkiger zijn

Je bent van die mensen wiens huis zo weggelopen lijkt uit de VT-wonen. En jouw huis is dat niet. Kun je je soms wel een tikketje voor schamen, maar aan de andere kant: jij hebt helemaal geen zín in opruimen. En guess what? Opruimen is vreselijk overrated, want het zijn juist de mensen die weinig opruimen die succesvoller en gelukkiger zijn.

Vergeet Marie Kondo en haar rigoreuze opruimwoede (ken je haar niet, lees dan dit even). Want opruimen is pure tijdverspilling. Tijd die je kan gebruiken om succesvol en gelukkig te worden. Wie zegt daar nou ‘nee’ tegen?

Dit is waarom mensen die zelden opruimen het veel beter voor elkaar hebben in hun leven.

Opruimen is in feite tijdverspilling

Zoals filosoof en hoogleraar Eric Abrahamso zegt tegen de website Knack.be: ‘Ik verspil geen tijd en dus geen geld door in die chaos een orde te scheppen die toch niet lang zou duren.’ En geef de beste man eens ongelijk.

Het bedenken van een systeem en vervolgens werken volgens dat systeem kost nou eenmaal tijd. Want als je de hele tijd dingen gaat opruimen en het daarna weer tevoorschijn moet halen, ben je gewoon best lang bezig. Met ja, met opruimen en ordenen, sorteren, labelen, opbergen en alles weer pakken.

Die tijd kun je veel beter in je daadwerkelijke werk stoppen. En dat weet jij als sloddervosje maar al te goed. Dit is ook precies de reden dat jij verder komt in het leven dan mensen met een opruimwoede.

Of je steekt je tijd in de leuke dingen van het leven

Jij zal echt nooit zeggen dat je op zondagmiddag niet kan borrelen met je vriendinnen omdat je nu écht de was moet doen. Ahum.

Die was kan altijd nog wel. Jij hebt je prioriteiten en dat is altijd doen wat leuk is. En zoals we allemaal weten, is opruimen dat niet.

Je bent creatiever

Volgens Amerikaanse wetenschappers lukt het je beter om tot creatieve ideeën te komen in een rommelige omgeving. Je komt los van tradities, van vaste patronen. Bedrijven staan te springen om creatieve denkers. Wees daarom trots op je rommelige huis, want het betekent dat je een creatieve denker bent.

Je kunt beter omgaan met tegenslagen

In je werk bijvoorbeeld. Als iets mis gaat tijdens je werk, kun jij daar veel beter mee omgaan dan je georganiseerde collega’s. Zij willen misschien blijven volhouden aan schema’s en regels en alles, maar bij jou is toch alles al chaos. Daardoor is het makkelijker om te improviseren en een oplossing te bedenken. Score.

Maar ook in je privé-leven maak jij je eigenlijk nooit druk. Loopt alles anders dan verwacht? Geen probleem joh. Jij had het waarschijnlijk niet eens door…

Reageer op artikel:
Dit is waarom mensen die weinig opruimen succesvoller én gelukkiger zijn
Sluiten