Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 22 aug 2015

Dit is waarom onze vingers rimpelig worden onder de douche/bad

Wanneer we te lang douchen of te lang in bad rondhangen, worden onze vingertoppen en tenen rimpelig. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Volgens het filmpje van Scishow (zie onderaan), komt de rimpelige reactie feitelijk door het zenuwstelsel dat wordt blootgesteld aan water. Tot 1935 concludeerden wetenschappers dat rimpels op je vingers en teennagels door osmose komt. Osmose betekent de beweging die water naar de plek stuurt met de hoogste zoutconcentratie. Het vocht veroorzaakt een uitgerekte droge huid maar alleen aan de bovenkant van je vingers.

Maar een nieuw experiment, uitgevoerd door Lewis en Pickering onthulde iets fascinerends. Zo blijkt het zenuwstelsel in feite verantwoordelijk te zijn voor de transformatie van de huid bij overmatig water. Onze hersenen zijn op deze manier geprogrammeerd met een goed reden. Het werkt namelijk in ons voordeel. Door de rimpels op je vingers ben je in staat om iets nats te kunnen oppakken.

Wat in eerste instantie leek op een natuurlijke ergernis is uiteindelijk een nuttig instrument, te danken aan de evolutie. Bekijk hier onder het filmpje van Scishow waar ze het allemaal haar fijn uitleggen:

Reageer op artikel:
Dit is waarom onze vingers rimpelig worden onder de douche/bad
Sluiten