Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 2 okt 2017

Dit is waarom sommige mensen écht niet tegen pittig eten kunnen

Terwijl je vriendinnen overal hot sauce overheen doen en rijkelijk hete pepers in hun kookcreaties verwerken, breekt jou het zweet uit als je alleen al dénkt aan pittig eten. Je krijgt er een rood hoofd van, je tong brandt weg en je raakt lichtelijk in paniek als je pittig eet. Maar nu blijkt dat je daar helemaal niets aan kunt doen.

Vaak heb je het idee dat je iets vreselijks is overkomen als je je tanden per ongeluk toch in pittig eten hebt gezet. Je voelt je hele lichaam wegbranden en krijgt het ontzettend warm.

Laten we met het goede nieuws beginnen: er gebeurt niet echt iets ergs met je. Pittig eten is – in tegenstelling met hoe het kan voelen – echt niet schadelijk voor je.

Hot hot hot

Maar er is wel een reden dat jij het vreselijk vindt, terwijl het eten voor anderen niet heet genoeg kan zijn. Het heeft allemaal met te maken met chemische moleculen in de hete pepers. Die moleculen prikkelen de pijnreceptoren op je tong. Waardoor het voelt alsof je tong in de fik staat. En de ene persoon is hier nou eenmaal gevoeliger voor dan de ander.

De reden dat je niet tegen pittig eten kan

Volgens Bill Philips, expert op het gebied van pittig eten en professor bij het Culinary Institute of America, kun je je tong wel trainen om beter tegen spicy food te kunnen.

Simpelweg door wat vaker pittig te eten, kun je jezelf laten wennen aan de hete moleculen. Zo zal je tong na een tijdje weten dat er niets aan de hand is. Net zoals je jezelf waarschijnlijk hebt geleerd om wijn, koffie en bittere groente te lusten.

Niet tegen pittig eten kunnen is kortom helemaal geen aanstellerij. Want je voelt écht pijn. Maar als het je handig lijkt om er niet uit te zien alsof je in de sauna hebt gezeten, kun je toch een ‘training’ overwegen.

Dit is vast meer iets voor jou: Dit goddelijke goedje is Kinder Bueno pasta en hóe fantastisch is het als je dit op je brood kon smeren

Reageer op artikel:
Dit is waarom sommige mensen écht niet tegen pittig eten kunnen
Sluiten