Dit is waarom sommige mensen verbranden en anderen niet

De zomer lijkt er dan nu toch eindelijk aan te komen. We mogen de rokjes weer uit de kast trekken, onze leuke sandaaltjes, onze haren losgooien en ons goed insmeren. Want wij arme Nederlanders zijn de zon natuurlijk niet bepaald gewend. En daar zit je dan op het terras. Je voelt het al branden, maar je vriendinnen lijken nog nergens last van te hebben. Hoe kan dat nou? Verbranden werkt bij iedereen anders, dus maak je klaar voor een handig lesje:

Liever een spraytan? Check dan eerst deze tips even

Hoe werkt verbranden eigenlijk?

Wanneer je verbrandt is dit een reactie van het lichaam op een overvloed aan ultraviolet straling. Net als wanneer je bruin wordt, echter ben je nu te ver gegaan en is het rood en pijnlijk. Je bent je tan dus eigenlijk voorbij gesprongen.

Wanneer heb je de grootste kans op verbranden?

Je hebt eigenlijk de grootste kans op verbanden wanneer je direct zonlicht op je huid laat branden. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je dicht bij de evenaar zit, op grote hoogtes zit (skiën) of wanneer de zon de aarde loodrecht raakt (tussen tien en twee uur ‘s middags). Het hangt allemaal af van de hoeveelheid UV. In Australië verbrand je bijvoorbeeld nog met gemak als het bewolkt is door de sterke UV straling.

Waarom wordt het rood?

Wanneer UV je huid raakt, kan het het DNA in je cellen een flinke klap geven. Als de desbetreffende cellen niet de juiste chemie bevatten, dan zetten ze een zelfdestructief programma aan. Cel suïcide dus. Vervolgens zendt het lichaam bloed naar de plek waar de cellen zijn ‘doodgegaan’. En op dát moment wordt je huid rood. Toch handig om te weten hoe het nu in elkaar zit.

Waarom worden sommige mensen wel rood en anderen niet?

Mensen die niet snel verbranden hebben meer melanine in hun huid. Hierdoor is hun huid vaak ook bruiner van zichzelf. Meer melanine betekent simpelweg meer bescherming tegen UV straling van binnenuit. Daarom verbranden de bleke dames zoveel sneller dan de getinte dames. Bedenk wel, hoe getint je ook bent, smeer je áltijd in. Een kleurtje voor nu is leuk, maar later één groot rimpeltje zijn natuurlijk niet.

Reageer op artikel:
Dit is waarom sommige mensen verbranden en anderen niet
Sluiten