Dit wijst weer uit dat slapen belangrijker is dan je denkt

Slaaptekort betekent meer voor je lichaam dan alleen vaker op de snooze knop drukken dan goed voor je is. Het is hartstikke belangrijk dat je de uurtjes slaap elke nacht toch wel echt pakt. Want nieuw onderzoek wijst uit dat goed slapen belangrijker is dan we ooit hadden gedacht.

Deskundigen weten al heel lang dat het tekort aan slapen gezondheidsproblemen oplevert, zoals gewichtstoename en eventuele depressies. Maar daar houdt het helaas niet bij op.

Onderzoek wijst namelijk uit dat door slecht slapen de hersenen gevoeliger kunnen worden voor de ziekte van Alzheimer. Hersenwetenschapper Jeffrey Iliff, geeft aan dat slaap ontzettend belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen. Tijdens je slaap zuivert je hersenen amyloide en toxine, stoffen die zijn gekoppeld aan Alzheimer. Het is daarom belangrijk dat je je hersenen de kans geeft om te zuiveren.

Wanneer je dit niet doet, geef je je hersenen onbewust te weinig ruimte. Er is geen mogelijkheid om op te ruimen en je hersenen te zuiveren. ‘s Nachts opruimen gaat namelijk twee keer sneller als overdag.

Geef jezelf daarom de kans om goed te slapen. Je kunt misschien zonder al teveel slaap, maar bedenk dat je hier in de toekomst misschien toch wel last van kunt krijgen, dat is zonde toch? Vanavond vroeg naar bed?

LEES OOK: Waarom je van slapen in een koele kamer knapper wordt

Reageer op artikel:
Dit wijst weer uit dat slapen belangrijker is dan je denkt
Sluiten