Dit zijn de redenen waarom slapen zo belangrijk is (en jij een uurtje extra verdient)

Geef maar toe, slapen is je hobby en je bed is je beste vriend. Niets is fijner dan een warm en zacht bed waar je de uren gemakkelijk doorbrengt. Jij weet natuurlijk allang dat slapen fijn is, maar daarnaast is het ook heel belangrijk. En wel hierom:

1. Slaap is essentieel voor je libido

Van te weinig slaap maak je namelijk minder testosteron aan en laat dat nu het seksuele stofje zijn waardoor jij opgewonden raakt. Shocking: elk uurtje minder slaap vermindert je libido met 14 procent. Goede reden om een extra uurtje te slapen.

2. Slapen helpt met het voorkomen van diabetes en hartziekten

Iedereen slaapt wel eens slecht, maar als je vaak niet goed in slaap kan komen, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je weinig slaapt, kan dat de kans op diabetes type 2 of hartziekten verhogen. Het is belangrijk dat je een slaaproutine ontwikkelt voor jezelf en dat je je regelmatig uitslooft in de sportschool.

3. Van slapen voel je je goed

Het moment dat je wakker wordt en je uitgerust voelt. Hemels. Als je een goede nacht hebt gemaakt, is je geest scherp en je lichaam zal minder pijn ervaren. Je bent fysiek en emotioneel ready for the day.

Als je een beetje moeite hebt met goed en uitgerust wakker worden, dan kun je volgens dit onderzoek het beste je gezicht afkoelen, zorg dat de temperatuur op je kamer rond de vijftien graden is probeer wakker te blijven. Ja, we weten het. Het klinkt gek, maar blijkbaar vallen plafondstaarders eerder in slaap.

4. Van genoeg slaap ga je minder snaaien

Heb je soms ook van die cravings? Ineens heb je zin in een reep chocola of een (doos) koekje(s). Dit kan misschien komen omdat je te weinig slaapt. Doordat je weinig slaapt heb je meer behoefte aan koolhydraten en suikers. Daardoor krijg je meer calorieën binnen dan je eigenlijk nodig hebt. Maar lekker is het wel.

5. Slapen helpt je met het behouden van je gewicht

Omdat je van weinig slaap gaat snaaien, bestaat de kans dat je aankomt. Gemiddeld eet je 300 calorieën meer, als je geen goede nachtrust hebt. Dit komt omdat je hersenen niet genoeg slaap krijgen om optimaal te presteren. Je hebt meer eten nodig om alert en enigszins capabel te blijven. Als je wilt afvallen, dan zal een nachtrust van acht uur je goed doen.

6. Van genoeg slaap behoud je een mooie huid

Je kent het gevoel van wakker worden en schrikken van de spiegel omdat daar een spook staat met blauwe vegen onder de ogen. Oh nee, dat zijn wallen. Shit, te weinig slaap gehad?

Tijdens je slaap komen er hormonen vrij die zorgen voor een gezonde huid. Wil je er op je best uitzien? Dan is slaap een van de makkelijkste manieren om dit doel te bereiken.

7. Van een powernap verhoog je je productiviteit

Onderzoek heeft aangetoond dat je van een 26 minuten durende powernap tussen 13:00 en 16:00 uur je productiviteit verhoogt met maar liefst 34 procent. WOW! Goede reden om een Hollandse siësta in te voeren toch?

8. Van genoeg slaap kun je je beter concentreren

Cliché maar waar, als je de volgende dag een belangrijke toets, presentatie of een sollicitatiegesprek hebt is het misschien niet zo’n slecht idee om op tijd naar bed te gaan. Als je dat niet doet, dan is de bloed toevoer in je hersenen slechter.

Hierdoor ben je trager, heb je minder oog voor detail, is je geheugen slechter en kun je slechter beslissingen nemen. Deze klachten ontstaan ongeveer zestien uur nadat je bent opgestaan. Probeer daarom een aantal nachten voor die ene belangrijke presentatie al voldoende nachtrust te pakken.

9. Slapen helpt je immuunsysteem

Naast dat je bed je grote vriend is, is je immuunsysteem minstens zo’n goede vriend. Dit systeem probeert er namelijk continu voor te zorgen dat jij niet ziek wordt.

Omdat het zo hard z’n best doet heeft ‘ie ook minstens zeven uur slaap nodig. Grote kans dat jij binnenkort een griepje te pakken hebt als je niet genoeg hebt geslapen de afgelopen tijd.

10. Je hebt een goed humeur

Misschien wel het allerfijnste aan genoeg slaap is dat je ook een goed humeur hebt. Je hebt minder kans op een depressie, stress en angst als je genoeg tijd in je bedje spendeert. Fijn voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Naast dat slapen fantastisch, fijn, hemels en de beste uitvinding ooit is, is het ook nog eens hartstikke gezond en belangrijk. Een goede reden om nog even een uurtje te blijven liggen.

Houd je ook zo van slapen? Deze 19 dingen herkennen alle vrouwen die ongelooflijk van slapen houden

Reageer op artikel:
Dit zijn de redenen waarom slapen zo belangrijk is (en jij een uurtje extra verdient)
Sluiten