Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 23 nov 2015

Dit zijn de belangrijkste liefdeslessen volgens Adele

Van liefde krijgen we nooit genoeg. En we zullen ook nooit genoeg antwoorden krijgen om al onze vragen en problemen op te lossen. Maar soms komt er een wijs advies of lees je fijne woorden waardoor sommige situaties makkelijker te begrijpen zijn, waardoor je weet dat je niet de enige bent of je wordt gesterkt in alle keuzes die je gaat maken.

Woorden kun je lezen op het internet, in tijdschriften, boeken maar ook horen via liedjes. En de Queen daarin is toch echt Adele. Zij deelt op haar albums haar struggles in de liefde. Ze brengt een gevoel over die menig persoon een brok in de keel bezorgd. Ook weer op haar nieuwe album.

Het is inmiddels geen geheim dat Adele’s ex haar inspiratie is. En juist door die verschrikkelijke heartbreak schrijft ze nummers zoals ze ze nu schrijft. Maar Adele heeft het overleefd. Vergeten doet ze niet maar ze heeft het wel een plekje weten te geven. En dat is voor veel vrouwen hun liefste wens. Daarom analyseerden wij haar teksen en formuleerden die tot belangrijkste liefdeslessen, om van te leren en om troost in te zoeken.

1. Tijd heelt niet alle wonden. Littekens blijven pijn doen

Het verleden is niets iets wat je compleet vergeet. Je draagt het bij je zolang je leeft. Als je hart net is gebroken is tijd het enige dat je kunt wensen. Want tijd maakt wel dat je wonden minder zeer doen. Maar tijd zal lang niet alles helen. Als de wonden diep zijn zal er altijd een litteken achter blijven. Een litteken dat geen pijn meer doet, maar wel een permanente herinnering is aan de pijn die je hebt gevoeld.

They say that time’s supposed to heal ya, but I ain’t done much healing

Blijf realistisch en besef je dat liefde je echt kan raken. Laat daarom ook alleen mannen dichterbij komen die jouw hart echt waard zijn. En hopelijk blijven de littekens dan ver weg. Maar mochten ze komen, accepteer ze en ga door met je leven.

2. Sommige exen zul je voor altijd blijven missen

Hard om te horen, maar wel de keiharde waarheid. Sommige exen zul je altijd blijven missen. Niet dagelijks, niet iedere minuut. Maar jij bent niet de enige die nog ’s nachts aan een ex denkt. Die alle herinneringen keer op keer blijft afspelen om je af te vragen waar het mis is gegaan.

I miss you when the lights go out. Don’t let go, baby give me light

Je bent ook niet de eerste die qua seks terug verlangt naar zijn aanrakingen. Naar de manier waarop hij jou vastpakte. De manier waarop hij in je oor fluisterde dat hij je wilde. Maar het is menselijk. En ondanks dat je het wil verbannen, is het oké. You’ll survive.

3. Niemand is perfect in de liefde

Niemand leert ons hoe liefde nou écht werkt. Elke man die je ontmoet is anders. Elke situatie vereist een andere aanpak. We moeten allemaal leren, vallen en opstaan. Liefde doet soms verdomd veel pijn. Het komt vaak genoeg voor dat we er niets van snappen. Dat we geen idee meer hebben wat we moeten doen. En soms kiezen we dan voor de kant waarvan we later zeggen ‘had ik maar’.

I know I’m not the only one who regrets the things they’ve done

Maar stop met spijt hebben. Het is normaal om keuzes te maken die je achteraf anders had gemaakt. Je leert namelijk, ook van deze stap die hebt genomen. Misschien zou je nu een andere beslissing maken dan je toendertijd hebt gedaan. Maar toen kon je niet alles weten wat je nu weet. De toekomst is niet uitgestippeld, jij schrijft het pad. En op dat pad liggen wel eens hobbels. Neem ze en overwin ze.

4. Met jouw liefde alleen ga jullie het niet redden. Wees sterk en zeg nee

Jij geeft alles. Iedere dag weer. Maar hij geeft niets terug. Hij is anders dan jij bent. Hij sluit zich af terwijl je hart open en bloot op tafel legt. Jij weet het zeker, hij twijfelt. Het doet je pijn. Je wil niets liever dan hem dicht bij je, maar hij lijkt wel steeds verder te gaan. Je voelt je machteloos en verliest alle controle.

I can’t love you in the dark. It feels like we’re oceans apart

Zodra dit gebeurt is het belangrijker dan ooit om voor jezelf te kiezen. Alleen jouw liefde is niet genoeg. Alleen met jouw liefde ga je het niet redden. En misschien wil hij je tegenhouden als je echt besluit te gaan. Maar streef naar een liefde van beide kanten. Ga voor een man die jou de wereld kan geven. Een man die bij jou past en die jou behandelt met zijden handschoentjes. Want dat verdien je.

5. Iedereen verdient een afsluiting

‘Unfinished business’. We kennen het allemaal. Het ging over op een dag of een moment waarop jij het niet had verwacht. Het gebeurde zonder dat je daar controle over had. Als de break-up niet een bewuste keuze van jou is geweest, is de kans groot dat je het gevoel hebt dat het niet goed is afgerond. Precies dat is het ergste gevoel dat je kunt hebben. Daardoor zal jij namelijk nooit helemaal in staat zijn om hem te vergeten.

Let this be our lesson in love. Let this be the way we remember us

Iedereen wil een mooi einde. Niemand wil weggaan met ruzie en elkaar nooit meer spreken. Niemand wil een relatie afronden in het complete duister. Praat met elkaar. Beleef nog één mooie nacht. Doe wat je moet doen om het voor jezelf af te kunnen ronden. Want eerder zul je niet verder kunnen.

6. Liefde bestaat écht

Ondanks alle littekens die we oplopen onderweg naar onze grote liefde, ondanks alle pijn, frustraties en vraagtekens, bestaat hij écht. De liefde bestaat ook voor jou. Het is mogelijk. Vaak genoeg gebeurt het als je er niet naar op zoek bent. En opeens is hij daar. Hij is degene die jouw wonden kan helen. Hij is degene die jouw muur afbreekt. Degene die je weer in het licht zet. En dan weet je opeens dat alles het waard is geweest. Want zonder al die rotsblokken op die kleine paadjes was je deze man niet tegengekomen.

The sweetest devotion. Hitting me like an explosion

Het is oké om pijn te hebben. Het is oké om de liefde tijdelijk af te zweren. Maar op een dag val je voor iemand die ook voor jou valt. En dan kun je alleen nog maar hopen dat Adele ‘op een roze wolk’ liefdesliedjes gaat zingen want die heb je dan meer dan nodig. Hou je hoofd omhoog en geloof erin. Het komt ook voor jou.

Reageer op artikel:
Dit zijn de belangrijkste liefdeslessen volgens Adele
Sluiten