Deze 5 ingrediënten zou je in DIY-skincare moeten vermijden

DIY-skincare met makkelijke ingrediënten is ontzettend populair aan het worden. Niet alleen door de quarantaine – waardoor het simpelweg niet mogelijk was om naar de schoonheidsspecialiste te gaan (thank god het nu weer kan) – maar ook door allerlei tutorials op TikTok.

Er is niks mis met zelf skincare in elkaar knutselen. Toch zijn er ook een aantal ingrediënten die je beter niet kunt toevoegen aan DIY-skincare.

DIY-skincare

Als er een ding is wat je wilt voorkomen, is dat je huidproblemen juist verergeren of dat je huid er slecht op gaat reageren. Er zijn bepaalde ingrediënten die meer schade aan je huid kunnen toebrengen, dan ze goed doen. Deze vijf ingrediënten kun je in ieder geval beter vermijden als het gaat om DIY-skincare. Take notes.

1. Citroen

Hoewel sommige TikTok-filmpjes, Pinterestplaatjes en artikelen op internet anders doen beweren, kan citroen schade toebrengen aan je huid. Omdat citroen zuur is, kan het je huid verbranden. Daardoor kan je huid rauw én verkleurd blijven. Sterker nog, citroen kan ook zorgen voor phytophotodermatitis. Dat is een ontstekingsreactie op de huid. In principe kunnen andere vruchten geen kwaad, tenzij je er allergisch voor bent. Het is sowieso wijsheid om je DIY-skincare eerst te testen op een klein stukje huid.

2. Tandpasta

Tandpasta op puistjes doen klinkt als een geniale hack die al jaren werkt, maar niets is minder waar. Dermatologen waarschuwen al lange tijd voor het feit dat je huid om de puist heen kan uitdrogen, irritatie kan veroorzaken én zorgt voor nieuwe puistjes (door de bacteriën die op je huid zitten). Smeer tandpasta dus sowieso niet op je huid. Ditzelfde geldt ook voor baking soda, iets wat je veel voorbij ziet komen op TikTok.

3. Rauw ei

Hoewel salmonella-huidinfecties niet veel voorkomen, kun je beter geen rauw ei direct op je huid aanbrengen.

4. Azijn

Sommige toners zijn op azijn gebaseerd. Dat heeft alles te maken met de zuurgraad en pH-balancerende eigenschappen van het goedje. Toch keuren dermatologen het af als het gaat om DIY-skincare. Azijn kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt, sneller verbrandt en zelfs zorgen voor depigmentatie.

5. Specerijen

Bepaalde specerijen kun je beter niet gebruiken voor DIY-skincare. Waar kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kun je kaneel beter vermijden. De key blijft eigenlijk dat je je DIY-probeersel echt beter eerst even kunt testen voor je het op je hele gezicht gaat aanbrengen. Bij de een kunnen bepaalde kruiden irriterend zijn, terwijl anderen er weer geen last van hebben.

Good to know: maak nooit DIY-skincare voor lange tijd, gebruik het eenmalig en maak het de volgende keer weer from scratch. Producten uit de winkel hebben stabilisatoren waardoor ze langer houdbaar zijn, dat geldt niet voor je huisgemaakte prutje. Wees voorzichtig.

Reageer op artikel:
Deze 5 ingrediënten zou je in DIY-skincare moeten vermijden
Sluiten