Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 5 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

DNA for president: hoeveel kinderen je later krijgt blijkt genetisch bepaald

Misschien droom je van een groot gezin. Of misschien wil je het liefst één kind. Wat je precies wil is natuurlijk aan jou en aan de man waarmee je een gezin wilt stichten. Maar nu blijkt dat je die keuze toch minder in de hand hebt, dan je wellicht had gedacht. Want hoeveel kinderen je krijgt en op welke leeftijd je je eerste kindje krijgt is genetisch bepaald.
Onderzoekers baseren die conclusie op informatie van honderdduizenden mannen en vrouwen. In totaal werkten meer dan 250 sociologen, biologen en genetici aan het onderzoek.

Je lichaam als glazen bol

Natuurlijk heeft je omgeving invloed op wanneer en hoeveel kinderen je krijgt. Als je vriendinnen al op hun twintigste aan een gezin beginnen dan is de kans groot dat jij dat niet op je achtendertigste doet.

Maar het blijkt nu ook dat je toekomst in je DNA zit. Is dat niet iets heel raars? Alsof je lichaam een glazen bol is.

Hoeveel kids?

Uit het grote onderzoek blijkt dat wetenschappers aan je DNA kunnen zien hoeveel kinderen je waarschijnlijk krijgt. Je kunt dit niet zelf uitpuzzelen, maar als je je DNA zou laten onderzoeken, zouden wetenschappers hier iets over kunnen zeggen.

Wanneer dan?

Wat je wel zelf een beetje kunt voorspellen is de leeftijd waarop je voor het eerst een kind krijgt. Dit hangt namelijk samen met andere kenmerken van je ontwikkeling. Zo hangt het bijvoorbeeld samen met de leeftijd dat je voor het eerst ongesteld wordt.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die laat kinderen krijgen ook later ongesteld werden en uiteindelijk later in de menopauze terecht kwamen. Dit zegt natuurlijk niet álles. Maar het zou wel een vraag kunnen beantwoorden als: hoe lang kun je nog wachten met het krijgen van kinderen?

Vond je dit artikel leuk? Misschien wil je dit ook lezen: Had je een zeurende moeder? Dat zorgt ervoor dat jij meer succesvol bent

Reageer op artikel:
DNA for president: hoeveel kinderen je later krijgt blijkt genetisch bepaald
Sluiten