Doei hangover: 8 x tips om minder alcohol te drinken

Het weekend komt er aan. Dat houdt vaak in dat je net iets te diep in het glaasje kijkt. Uiteindelijk hebben al die diepe glaasjes een redelijk negatief effect op je lichaam.

Om te beginnen heb je een stuk minder energie wanneer je drinkt. Ook voel je je lichamelijk minder goed en heeft het een negatief effect op je huid en je uitstraling. Wanneer je wil minderen met je alcoholgebruik zijn dit tips die je kunnen helpen.

Schrijf de redenen op waarom je wil minderen met drinken

Ben je na een weekend doorhalen de halve week moe, vind je het zonde van je geld of heb je het idee dat je gezondheid eronder lijdt? Schrijf voor jezelf op waarom je minder wil drinken en hou dat voor ogen op de tijden dat je het moeilijk vindt om maat te houden. Door het op te schrijven heb je een helder doel voor ogen en is het makkelijker om je hieraan te houden.

Stel een budget vast en houd je daaraan

Wanneer je op stap gaat en het is gezellig, dan is het verleidelijk om halverwege de avond nog even langs het pinautomaat te lopen. Maar wanneer je een bepaald budget voor jezelf vaststelt en je hier ook aan houdt, is het makkelijker om maat te houden gedurende de avond. Pin vooraf een bepaald bedrag en laat je pinpas thuis.

Schenk kleinere glazen in

Schenk thuis eens wat kleinere glazen in en schenk niet eerder bij dan wanneer de rest bijschenkt in hun grotere glazen. Zo zorg je ervoor dat jij waarschijnlijk twee keer minder drinkt.

Drink water in plaats van je drankje wanneer je dorst hebt

Je kent het wel, je bent gefietst naar de kroeg, hebt het warm bij aankomst, bestelt een wijntje, en drinkt het op alsof het water is. Je hebt dorst en een wijntje bestellen is een logische keuze in de kroeg. Maar bestel op dit soort momenten water en drink je dorst niet weg met alcohol. Het werkt namelijk niet en je gaat er alleen maar meer van drinken.

Doe niet mee aan rondjes

Haal op je eigen tempo en drink op je eigen tempo. Rondjes kunnen heel hard gaan, zeker met mensen die continu je glas bijvullen. Vaak drink je twee glazen wijn in de tijd dat een man één biertje drinkt. Alleen daardoor krijg jij uiteindelijk meer alcohol binnen.

Stop met het drinken van shotjes

Die gaan je hoe dan ook geen goed doen.

Plan een alcoholloze periode in

Sober oktober?!

Houd bij hoeveel je in een bepaalde periode drinkt

Het kan best confronterend zijn als je van jezelf ziet hoeveel je hebt gedronken. Hou het bij op je telefoon en kijk er wekelijks naar en één keer in de maand. Het beste geneesmiddel dat er bestaat omdat dit vaak best confronterende getallen zijn.

Reageer op artikel:
Doei hangover: 8 x tips om minder alcohol te drinken
Sluiten