Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 30 januari 2017

Doei wachtrijen: check nu live hoe druk het is in winkels en restaurants

Altijd wanneer jij besluit naar de Primark te gaan, ben je na drie uur nóg niet klaar omdat het zo ongelooflijk druk is. Spontaan uit eten met je BFF naar je favo restaurant? Over een uur is er een tafel vrij. Ladies, dit is voortaan verleden tijd. Want het is nu mogelijk om live te checken hoe druk het is in winkels en restaurants.

Jij weet wanneer de mensenmassa weg is

Nooit meer wachten in ellenlange rijen voor de paskamers. Meteen kunnen zien welk restaurant nog plek heeft voor jou en je lover. Dat klinkt fantastisch toch? En het is nu mogelijk. Gewoon, met je Google Maps app op je telefoon.

Je wist misschien al wel dat je met Google Maps kunt zien op welke tijden het gemiddeld druk is of juist rustig. Je ziet een grafiekje verschijnen met alle dagen van de week en de tijden. Handig. Maar met de laatste update van Google Maps is het nu mogelijk om live te zien hoe druk het ergens is.

Stel, het is maandag en je wilt graag naar de Primark, Urban Outfitters en je hebt zin in een lekkere McKroket. Je opent je Google Maps app en zoekt. Vervolgens krijg je dit te zien:

[one_third][/one_third][one_third][/one_third][one_third_last][/one_third_last]

Je ziet live hoe druk het is in vergelijking met het gemiddelde. Daarnaast zie je ook hoe lang mensen ongeveer spenderen in de winkel of het restaurant of café. Bij de Primark is het maandag om 11:33 niet te druk. In elk geval is het op dat moment minder druk dan het gemiddelde.

Mensen spenderen zo’n 25 minuten tot anderhalf uur in de winkel. In de Urban Outfitters zijn bezoekers meestal maar twintig minuten en bij de Mac is het op dat tijdstip nog geen rush hour. Zo kun je heel makkelijk een dagje uit plannen.

Hoe weet Google dit?

Het grafiekje zoals we die eerst kenden, met populaire tijden, komt tot stand door anonieme mobiele data te verzamelen van mensen die hun GPS aan hebben staan. Zo kan Google weergeven hoe druk een locatie normaal gesproken is op een bepaald moment. Maar nu kan Google écht live zien hoe druk het is. Het blijft natuurlijk wel een schatting, omdat niet iedereen GPS aan heeft staan, maar een uitkomst is het zeker.

Vanaf nu kun je live – bij de winkels waar genoeg data beschikbaar is – zien hoe druk het ergens is en precies plannen waar je hoe laat wilt zijn. Die ene vriendin die niet naar de kroeg wil omdat het er ‘altijd’ zo druk is, heeft ineens geen excuusje meer wanneer jij laat zien dat het reuze mee valt.

LEES OOK: Oh yeah! Winkelen helpt écht als je in de put zit

Reageer op artikel:
Doei wachtrijen: check nu live hoe druk het is in winkels en restaurants
Sluiten