Dokter pleit voor extra vrije dagen voor ongestelde vrouw

Ongesteld zijn is geen pretje. Zou je er als vrouw vrij voor moeten krijgen van je werk? Misselijkheid, hoofdpijn, krampen en duizeligheid zijn niet de fijnste gevoelens. En toch komt het iedere maand weer opzetten. Helaas zijn er ook rekening die betaald moeten worden dus vrij zijn werk kan niet. Of wel? Een Britse dokter pleit voor.

Britse dokter Dr. Gedis Grudzinskas, verloskundige en gynaecoloog, pleit er namelijk voor dat vrouwen extra verlofdagen moeten krijgen. Deze kunnen ze inzetten als ze ongesteld zijn. Oftewel de betaalde ongesteldheid verlofdagen. Hij gelooft erin dat als vrouwen deze dagen vrij krijgen ze de rest van de dagen gelukkiger zullen zijn op de werkvloer en daardoor ook productiever.

Landen met extra vrije dagen voor ongestelde vrouw

De Britse dokter pleit voor minimaal één maar het liefst zelfs drie dagen vrij voor vrouwen per maand. Zoals hij zelf zegt: ‘Sommige vrouwen voelen zich heel onprettig als ze naar hun werk moeten terwijl ze ongesteld zijn. Het heeft invloed op hun motivatie om naar hun werk te gaan het hele jaar door. Als werkgever moet je hier goed mee omgaan en emphatie tonen voor de vrouw.’ Het concept is door een aantal landen al uitgeprobeerd. Zo hebben vrouwen in Indonesië, Japan, Korea en de Filipijnen vrije dagen gekregen indien ze ongesteld waren.

Het tegenargument

Nu denk je misschien ‘wat een geweldig concept’. Maar het tegenargument is er ook. Als je vrouwen extra vrije dagen geeft voor hun ongesteldheid kun je de indruk geven dat vrouwen minder geschikt zijn om te werken. Zeker in vergelijking tot mannen. Dat zorgt er weer voor dat vrouwen eerder worden gezien als zwak, niet geschikt. Ze zullen daardoor nog harder moeten vechten voor gelijke rechten. Want dat is immers wat we de afgelopen jaren hebben gedaan, vechten voor de gelijkheid van de vrouw. Dat wordt met dit concept van tafel geveegd.

Wat vind jij? Pleit je voor of pleit je tegen het concept vrije dagen voor de ongestelde vrouw?

Reageer op artikel:
Dokter pleit voor extra vrije dagen voor ongestelde vrouw
Sluiten