Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 20 aug 2015

Don’t worry: dit is waarom je studie niets zegt over hoe succesvol je later wordt

Een studie kiezen is misschien wel het moeilijkste wat je tot nu toe hebt gedaan. Het was een soort wurgstrop: wat wil je doen met de rest van je leven?! Relax. Een studie volgen is belangrijk, maar niet dé factor tot succes.

Zo zijn er genoeg succesvolle mensen die uiteindelijk een totaal andere richting op zijn gegaan.

Leren om anders en beter na te denken

Één van de mooiste dingen en ook gelijk het waardevolst voor de rest van je leven, is dat welke studie je ook kiest, je leert om anders over dingen na te denken. Je ontwikkelt namelijk een praktische manier van denken. Je leert bijvoorbeeld om je leven in delen te zien. Het kan niet gelijk allemaal nu. Je leert dat het tijd kost om van A naar B te gaan en je krijgt een breder perspectief. En dit heeft niets te maken met de exacte vakken die je volgt.

Ook van een verkeerde studiekeuze leer je een wijze les

Het kan gebeuren dat je voor een bepaalde studie kiest omdat je denkt dat je daar veel geld mee kan verdienen, het bij je past en je het leuk zal vinden. Maar langzamerhand merk je toch dat deze studie totaal niet bij je past. Je vindt het inspiratieloos en krijgt er weinig tot geen energie van. Dat kan gebeuren.

Zo zijn er genoeg andere mensen die ditzelfde gevoel hebben ervaren of het op dit moment ervaren. Wat je niet moet vergeten is dat je studiekeuze niet bepalend is of je later wel of niet succesvol wordt. Het feit dat je eerlijk kan zijn tegen jezelf dat deze studie niet bij je past is al een goede stap. Zo kan je of voor een andere studierichting kiezen, gaan werken of voor jezelf beginnen. Door een studie leer je waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Werk je bijvoorbeeld graag alleen of liever in groepjes? Ontwikkel je graag concepten of voer jij liever opdrachten uit?

Je leert mensen kennen die je nieuwe inzichten geven

Op je studie leer je andere mensen kennen met verschillende achtergronden. Zij kunnen jou ook weer inspireren met wat zij zelf doen of wat bijvoorbeeld mensen in hun omgeving doen. Dit zorgt er weer voor dat je andere ideeën krijgt over wat jij leuk vindt, waar je inspiratie en energie van krijgt en waar je voor wil gaan. Het is erg goed om met andere mensen te praten dan waarmee je normaal gesproken mee praat. En laat je die nou tijdens je studie ontmoeten, welke studie dat ook is.

Wat succesvolle mensen gemeen hebben

Vraag jezelf regelmatig het volgende af: doe ik wat ik wil, of sta ik stil? Wil je succes krijgen in je leven, dan is het belangrijk dat je in jezelf gelooft en bovenal actie onderneemt. Winnen is beginnen. Iedere reis begint met de eerste stap.

Maar wat is succes?

Als je aan iemand vraagt, wat is succes voor jou? Dan krijg je altijd een ander antwoord dan verwacht. Succes is namelijk geheel persoonlijk en kan vanalles betekenen. Je eigen definitie van succes bepaalt of je het bereikt hebt of niet. Succes is een resultaat en geen doel op zich. Het is een resultaat op een visie die je van jezelf hebt. Die bereik je door doelen voor jezelf op te stellen. Neem daarom iedere dag een stapje.

Reageer op artikel:
Don’t worry: dit is waarom je studie niets zegt over hoe succesvol je later wordt
Sluiten