Doodgewoon: een potje huilen na de seks

Je hebt de beste vrijpartij ooit met je lover en jullie vallen naderhand voldaan en uitgeput in elkaars armen. En opeens komt het opzetten: tranen. En nee, niet één traantje maar een hele waterval aan tranen Je vindt het gênant en je lover weet misschien niet zo goed wat hij er mee aan moet.

Maar voor deze waterval aan tranen is een hele goede reden. De ‘post-sex blues‘ is het onverwachtse emotionele gevoel dat je na de seks kunt krijgen. Dit kan bestaan uit een verdrietig gevoel, depressie, rusteloosheid en/of irritatie. Gelukkig verdwijnt dit gevoel ook snel weer en is het niet van dagelijkse orde.

Maak je vooral geen zorgen. Het blijkt namelijk heel normaal te zijn. Maar liefst de helft van de jonge vrouwen maakt het een keer mee. Hopelijk stellen de volgende feiten jou, en wellicht je lover, een beetje gerust:

Huilen wil niet zeggen dat je in een verkeerde relatie zit

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 46% van de vrouwen één van de symptomen van post-sex-blues ervaarde na de seks. 5,1% van de vrouwen had deze symptomen zelfs een paar keer ervaren in de afgelopen weken. Echter blijken deze symptonen niet het gevolg te zijn voor een verkeerde relatie. Uit het onderzoek bleek dat er geen verband was tussen de post-sex blues en de intimiteit van de relatie. Daarom doet het niet af aan de kwaliteit van de liefdesrelatie.

Weer die verrekte hormonen

Uit het onderzoek dat Schweitzer en zijn team hebben uitgevoerd bleek dat de huilbuilen, neerslachtigheid, irritatie en andere symptomen die bij de post-sex blues horen te wijten zijn aan hormoonschommelingen. Deze hormoonschommelingen kunnen vrijkomen na de seks. Eigenlijk is dit ook niet zo gek omdat seks iets speciaals is en bijzonder tegelijk. Bovendien is het al bekend dat seks een emotionele impact op de vrouw kan hebben.

Je bent niet alleen

Schweitzer wilde voornamelijk met dit onderzoek aantonen dat het taboe wat heerst op emotionele uitbarstingen na seks eigenlijk niet nodig is: ‘We hopen met de uitkomsten van dit onderzoek vrouwen te helpen doordat ze nu weten dat ze niet alleen zijn en het echt heel normaal is.’

Schaam je niet als je de volgende keer dat je weer een traantje weg pinkt na een vrijpartij. Heb je er toch moeite mee? Bedenk je dan dat op dat moment miljoenen andere vrouwen over de hele wereld hetzelfde meemaken. En wat betreft je lover, het verhaal over ‘hormoondingen’ werkt altijd.

Nieuwsgierig naar het geheim achter écht goede seks?

Slechte seks is nodig om goede seks te behalen. Benieuwd naar alle ins- and outs? Klik dan op de foto om het allemaal te lezen:

Reageer op artikel:
Doodgewoon: een potje huilen na de seks
Sluiten