Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 7 aug 2017

Drink nog maar een wijntje want alcohol blijkt juist goed voor je geheugen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Na een avond een combinatie van bier, wijn en sterke drank te hebben gedronken, weet je niet meer zo goed hoe je bent thuisgekomen. En als je wat dieper nadenkt, blijkt dat je eigenlijk de helft van de avond kwijt bent. Daarom komt dit nieuws misschien als een verrassing: alcohol is juist goed voor je geheugen.

Een betere reden om een glaasje wijn bij het eten te drinken of vanavond gewoon weer lekker te borrelen, hebben we niet nodig. Het blijkt namelijk goed voor je brein te zijn. En ja, dan gun je je hersenen toch gewoon een drankje.

Hoe meer wijn, hoe meer je onthoudt

Voor een onderzoek van de University of Exeter werden 88 sociale drinkers, in de leeftijd van 18 tot 53, verdeeld over twee groepen. Beide groepen moesten dezelfde opdrachten uitvoeren. Maar de mensen in de ene groep mochten na de opdrachten zoveel drinken als ze wilden, terwijl de andere deelnemers niets mochten drinken.

De volgende dag deden de proefpersonen dezelfde oefening waarbij ze woorden moesten leren. En wat bleek? De deelnemers die alcohol hadden gedronken, konden zich veel meer informatie herinneren dan de respondenten die nuchter waren gebleven.

Volgens professor Celia Morgan is het zelfs zo dat hoe meer de proefpersonen dronken, hoe beter hun geheugen was.

Hoe dan?!

Hoe dat kan? Ze denkt dat alcohol het leren van nieuwe informatie blokkeert. En dat daardoor je hersenen meer capaciteit hebben om wat je hebt geleerd vóórdat je ging drinken op te slaan in het lange termijn geheugen.

In theorie zou het dus prima kunnen dat je geen herinneringen hebt aan hoe je thuis bent gekomen, maar dat je juist uitstekend hebt onthouden wat je de middag voor je stapavond hebt gedaan.

Helaas betekent dit nieuws daarom niet het einde van black-outs hebben. Maar je kun je misschien wel je leven zo plannen dat je gaat studeren voordat je gaat drinken.

Misschien is het een idee om hier naar toe te gaan: Cheers! In Italië staat een wijnfontein waar je de hele dag gratis wijntjes kunt drinken

Reageer op artikel:
Drink nog maar een wijntje want alcohol blijkt juist goed voor je geheugen
Sluiten