Heb jij een droge of vochtarme huid? Dit is het verschil

Tijdens de gure dagen hebben we vervelend genoeg vaak last van een droge huid. Maar is het wel echt een ‘droge’ huid of is het juist een vochtarme huid? Het klinkt hetzelfde, maar niets is minder waar. Wij leggen je uit wat het verschil is én hoe je beiden aanpakt.

Het verschil tussen een droge of vochtarme huid

Een droge huid hoor je wel vaker voorbij komen. Het is namelijk een huidtype, net zoals de combinatie of vette huid dat zijn. Jouw huid produceert weinig talg en lipiden waardoor het moeilijker is hydratatie vast te houden en een barrière op te bouwen. Vochtarm is juist meer iets waar je (tijdelijk) last van kunt hebben door uitdroging (na een avond wijn drinken met de meiden bijvoorbeeld), zoals ook de rest van je lichaam daar last van kan hebben. Dit kan komen door het weer, je levensstijl en dieet bijvoorbeeld. Het kan iedereen overkomen, ook als je een vette huid hebt dus.

Zo herken je een droge huid:

  • De huid voelt altijd droog aan, soms zelfs ruw
  • Je kunt last hebben van schilfertjes en/of jeuk
  • Produceert weinig talg (en is dus niet vet)

Zo herken je een vochtarme huid:

  • Huid voelt ‘strak’ aan, zeker als je nog geen skincare hebt gebruikt
  • Ziet er soms dof uit
  • Kan heel gevoelig zijn
  • Laat fijne lijntjes zien
  • Je kunt last hebben van roodheid, irritaties of ontstekingen
  • Komt voor bij weersveranderingen

Dit kun je er tegen doen

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor een droge of vochtarme huid. Dit zijn de tips die jouw huid een flinke oppepper gaan geven.

Gebruik een serum

Een serum toevoegen aan je verzorgingsroutine is altijd een goed idee. Wanneer jouw huid droog aanvoelt kun je het beste op zoek gaan naar een variant waar hyaluronzuur in zit. Dit zorgt voor super intense hydratatie en beschermt tegen vrije radicalen (externe factoren die je huid kunnen beschadigen zoals uitlaatgassen).

Exfolieer je huid

De dode huidcellen verwijderen van je huid is heel belangrijk. Hierdoor kunnen namelijk alle producten beter hun werk doen. Wel even oppassen wanneer je huid gevoelig is. Kies het liefst voor een milde, chemische exfoliant (dus zonder scrubdeeltjes, maar met zuren) zodat je jouw huid niet beschadigt.

Gebruik een dikke nachtcrème

Ook ‘s nachts wanneer je in je bed ligt verliest je huid vocht. Juist doordat je bijvoorbeeld de verwarming aan hebt staan. Tegenwoordig zijn er veel speciale crèmes of maskers voor de nacht die een goede verzorging bieden zodat jij weer stralend op kunt staan.

Meer lezen over skincare?

Allure

Reageer op artikel:
Heb jij een droge of vochtarme huid? Dit is het verschil
Sluiten