Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 6 dec 2015

Droombaan: Iona bepaalt de nagellak kleuren van L’Oréal Paris

Als je voor een schap met nagellakjes staat en ál die verschillende kleuren ziet, voel je je soms net een kind in een snoepwinkel. Hoe leuk zou het zijn als jij mocht verzinnen welke kleuren nagellak er zijn en hoe vrouwen hier iedere dag kun nagels mee lakken? Voor Iona Mackintosh is dit dagelijkse kost. Ze is namelijk de internationale Project Manager voor de nagellaklijn van L’Oréal Paris.
Als kind was Iona al weg van make-upjes en het mixen & matchen van kleding. Maar dat ze uiteindelijk iets met nagellak zou doen, daar had ze niet van kunnen dromen. Ze studeerde Management, Economie & Recht. Na haar eerste stage, bij L’Oréal Nederland, wist ze zeker: ik wil in de cosmetica werken. Ze ging daarom tijdens haar studie al als freelance make-up artist voor Mac Cosmetics aan de slag. Na het afronden van nog twee master studies begon ze voor haar eerste baan bij L’Oréal Nederland als product manager voor de merken Essie en Maybelline New York.

Kleur bekennen

Inmiddels is Iona 29 en heeft ze haar droombaan. Ze werkt op het hoofdkantoor van L’Oréal in Parijs en bepaalt welke nagellakkleuren het bedrijf lanceert. Ze moet daarvoor goed op de hoogte zijn van alle trends. Iona begint haar dag daarom meestal met het lezen van magazine’s als Vogue, Elle en L’Officiel.

Haar uitdaging is om kleuren te lanceren waar vrouwen écht gelukkig van worden. Voor deze herfst bedacht ze een collectie die naadloos aansloot op het modebeeld: Groovy 70ties. Denk daarbij aan een donkerpaarse kleur, marsala rood en retro blauw. Na het bedenken van de nieuwste trendkleuren zorgt ze ervoor dat deze kleuren ook daadwerkelijk gemaakt worden in een van de L’Oréal fabrieken. Ook laat ze haar creativiteit los op het creëren van een mooi nagellakflesje.

En dan, negen maanden later, liggen deze nieuwe lakjes in de winkels. Een fantastisch gevoel, vindt Iona. ‘Ik was een keer in de Monoprix, een winkel in Parijs, waar ik iemand bij de kassa nagellak zag kopen in de kleur die ik had bedacht met de naam die ik had verzonnen. Zo gaaf.’

Ook wonen in Parijs is fijn. Het is een stad met allure en levendigheid. En waar alles fashion ademt. ‘De hele dag door krijg je impulsen. Dat inspireert ook weer,’ zegt Iona.

Als Iona vertelt over haar baan, willen vrouwen altijd metéén weten wat de nieuwste kleuren voor het volgende seizoen worden. En? Wat zijn de trends? ‘Voor de feestdagen zien we naast het klassieke rood ook diep, donkergroen. Voor het voorjaar volgend jaar komen juist de pasteltinten weer terug met mooie zachte roze en blauwe tonen.’

Kletsen met Doutzen

Wat is het bijzonderste dat ze tot nu toe heeft meegemaakt tijdens haar werk? ‘Een campagne shoot met Doutzen. Dat was zo leuk. Iedereen om ons heen was Frans en wij waren gewoon lekker in het Nederlands aan het praten.’

Hoewel Iona geen genoeg kan krijgen van haar werk, heeft ze nog voldoende ambities voor de toekomst. Haar droom is om op een dag geheel verantwoordelijk te worden voor een prachtig make-up- of fashionlabel.

Tips voor iedereen die ook wel colour picker wil worden heeft ze ook. ‘Het is zo belangrijk om eerst je sterke kanten te ontdekken en deze vervolgens zo goed mogelijk verder te ontwikkelen. Dit is de manier om jezelf te onderscheiden en je unieke persoonlijkheid te laten schitteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Droombaan: Iona bepaalt de nagellak kleuren van L’Oréal Paris
Sluiten