Dt-fout gemaakt? Dat betekent niet dat je niet kan spellen, maar wel dat je te druk bent

Maak jij nooit maar dan ook nooit een dt-fout? Dat is niet waar, blijkt uit nieuw onderzoek. Want iedereen maakt wel eens een foutje. Maar het goede nieuws is, je hoeft je daar niet druk om te maken, want het betekent niet dat je niet kan spellen. En ook niet dat je dom bent. Nee, je bent simpelweg te druk.

In een WhatsApp-gesprek met je vriendinnen zul je niet zo snel op je vingers getikt worden om een dt-fout. Maar als je een sollicitatiebrief verstuurd verstuurt of een officiële mail tikt, is het niet handig als je de verkeerde letter hebt gebruikt.

Toch trappen we allemaal wel eens in de ‘spellingsval’. En gelukkig is helemaal geen teken dat je de spellingsregels niet zou kennen of beheersen. Het betekent simpelweg dat je ‘werkgeheugen’ te vol is. Of met andere woorden: je hebt te veel aan je hoofd als je fouten maakt.

Onderzoek naar dt-fouten

De onderzoeksgroep psycholinguïstiek van de Universiteit Antwerpen heeft veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van dt-fouten. De wetenschappers onderzochten dit onder andere door proefpersonen onder tijdsdruk een dictee te laten maken. Daar zaten moeilijke woorden in die de aandacht af moesten leiden van de dt-woorden.

De meeste dt-fouten komen volgens de onderzoekers voor bij woorden waarin je het verschil niet hoort. Wordt of word, gebeurt of gebeurd.

En hoe meer je onder tijdsdruk staat hoe meer fouten je maakt. Ook kan het zijn dat je te gefocust bent op de inhoud van de tekst en minder op de werkwoordsvorm. Of je hebt simpelweg een heleboel andere dingen aan je hoofd.

Je kunt ook nog goed gokken

Hoe je dit allemaal kunt voorkomen? Achteraf een tekst zorgvuldig en langzaam doorlezen. Dan heb je meer werkgeheugencapaciteit.

Een kleine troost voor iedereen die toch geregeld fouten maakt. Vaak kies je automatisch de vorm die het vaakst voor komt. Statistisch gezien gok je het dus best vaak goed.

Misschien heb je zin om dit te lezen: Janine is 21 en heeft reuma: ‘Na een festival lig ik 2 weken in bed met pijn’

EOS wetenschap

Reageer op artikel:
Dt-fout gemaakt? Dat betekent niet dat je niet kan spellen, maar wel dat je te druk bent
Sluiten