Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Life 6 jun 2019

Wees lief voor het milieu! Dankzij deze 6 simpele handelingen kun je makkelijk duurzamer leven

Al zijn we er steeds meer mee bezig (mede omdat het echt niet anders kan) nog niet iedereen onderneemt stappen naar een duurzaam leven. Terwijl dat écht heel belangrijk is. Steeds meer horecazaken doen er aan mee en vervangen hun plastic rietjes voor bamboe. Zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn.

Wil jij wel duurzaam leven maar weet je niet helemaal hoe dat kan zonder veel te moeten veranderen? Deze zes kleine dingen zijn simpel en kosten weinig moeite.

1. Neem altijd een extra tasje mee

Koop een boodschappentasje dat je tot een klein frommeltje kunt opvouwen en altijd extra in je tas hebt zitten. Daarmee voorkom je dat je elke keer bij het boodschappen doet een nieuwe plastic tas van de Albert Heijn moet kopen. En als we dat nou eens met z’n allen doen scheelt dat heul veul plastic tasjes.

2. Doe aan sustainable en slow fashion

Vroeger kocht je het liefst alles wat goedkoop was, ongeacht of je het daarna vaak droeg of niet. We hopen dat je daar nu wat beter over nadenkt want de mode industrie is killing voor het milieu. Ook voor die leuke jeans van je worden liters water gebruikt om hem te kunnen produceren.

Denk na over wat je koopt en zorg goed voor je kleding zodat het minder snel slijt (en je dus ook minder vaak nieuwe dingen hoeft te kopen). Steeds meer merken doen aan duurzame fashion en het is echt niet per se onbetaalbaar. Sta er in ieder geval bij stil.

3. Investeer in duurzame producten

Aangezien goedkoop sowieso duurkoop is kun je nu maar beter voor duurzame producten kiezen zodra iets stuk gaat. Heb je een kapotte koelkast? Koop dan een nieuwe die duurzaam is. Vervang je lampjes voor LED-verlichting en zet een dimmer op je lamp. Al die dingen bij elkaar zijn al veel duurzamer dan je zou denken.

4. Probeer zo min mogelijk plastic te verbruiken

Probeer echt te minderen met het gebruik van plastic. Koop dus bijvoorbeeld een broodtrommel in plaats van elke dag een boterhammenzakje mee te nemen naar je werk. Koop geen plastic rietjes maar koop éénmalig rietjes van bamboe of staal (helemaal hot op Bali).

5. Doe aan afvalscheiding

Probeer afval thuis zoveel mogelijk te scheiden. Op z’n minst papier van de rest. Sommige gemeentjes doen nog niet aan het scheiden van plastic en de rest van je afval maar veel gemeentes wel. Het is een kleine moeite om daar aan mee te werken.

En het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet voor iedereen: gooi je troep niet buiten op de grond. Geen kauwgom, geen bananenschil of wat dan ook. Het duurt jaren voordat dit is afgebroken.

6. Neem je eigen koffie- of theebeker mee

Of je nou koffie haalt op je werk of op station, overal krijg je een nieuwe papieren of plastic beker. Neem je eigen koffiebeker daarom mee. Je krijgt zelfs bijna overal korting op je drankje als je je eigen beker meedrinkt. Goed voor het milieu én goed voor je portemonnee dus. Makkelijker gaat duurzaam leven niet worden.

7. Laat de auto staan als je duurzaam wil leven

Pak in plaats van de auto je fiets naar je werk of de stad. Zelfs als je boodschappen gaat doen, dan moet je misschien wel een keer extra fietsen voor de weekboodschappen maar dat is dan ook weer goed voor je gezondheid.

8. Douche niet te lang

Lang douchen is sowieso niet goed voor je huid maar al helemaal niet voor het milieu. Probeer douchen te beperken tot 5 minuten of douche samen met je partner *knipoog*. Daar hoor je hem of haar vast ook niet over klagen over dat jullie duurzaam bezig zijn.

Reageer op artikel:
Wees lief voor het milieu! Dankzij deze 6 simpele handelingen kun je makkelijk duurzamer leven
Sluiten