Emma Plasmans
Emma Plasmans Beauty en Style 14 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam shoppen – 4 tips hoe jij voortaan bewuster kunt winkelen

De modewereld is aan verandering toe, dat weten we allemaal. Productieprocessen zijn niet goed voor milieu én mens en de modebranche stopt nooit. Door het hoge tempo ontstaat overconsumptie. En let’s be honest, zijn we daar allemaal ook niet een beetje schuldig aan?

Hoe breng je verandering in jouw patroon tijdens het shoppen? Met deze tips wordt duurzaam shoppen een eitje.

Duurzaam shoppen

Shoppen moet natuurlijk wel leuk blijven, dat snappen wij als geen ander. Het aanschaffen van kleding zorgt voor een goed gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld een rotdag op werk hebt gehad, maakt een paar nieuwe boots die je al maanden zocht jou weer zielsgelukkig.

Geen zorgen, je liefde voor fashion hoef je niet op te geven. Shoppen kan nog steeds leuk zijn, óók als je bewuster bent van de productie van kleding. Sterker nog, het wordt alleen maar leuker. Met deze tips wordt duurzaam shoppen makkelijker én leuker! Thank us later.

1. Shop bij hippe tweedehandswinkels

Ben jij iemand die het heerijk vindt om in vintage of tweedehandswinkels te snuffelen tussen de duizenden kledingstukken? of krijg jij juist de kriebels bij dat soort zaken omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Niet getreurd, er is voor ieder wat wils. Vintage winkels zijn er in alle soorten en maten.

Denk bijvoorbeeld aan de Episode. Een grote winkel met heel veel kleding, maar wel heel georganiseerd. Of wat dacht je van een kringloop bij jou in de buurt? Grote kans dat jij bij de wat kleinere zaken zo maar eens een designer-item scoort (hallo vintage Louis Vuitton). Wie wil dat nou niet?

2. Scoor je kleding bij duurzame merken

Lieve nieuwe items scoren? Kies er dan voor om te shoppen bij merken die zich bezig houden met duurzaamheid. Tegenwoordig zijn er heel veel modemerken die ecologisch en milieubewust zijn, die goed betaalbaar zijn en ook nog eens goede en fijne kwaliteit leveren. Denk hierbij aan Kings of Indigo, Veja, Filippa K, Patagonia, KUYICHI en nog veel meer. Go for it!

3. Wees creatief! Recyclen maar…

Dit is een tip voor de creatievelingen en geduldigen onder ons: duik je kast eens in en haal items er uit wat je nooit meer draagt. Je raadt het al, ga hiermee aan de slag. Naaien, breien, tie-dye, knippen en plakken: alles kan. Tover je item om tot een nieuw item waarmee jij definitely de show gaat stelen. Op YouTube kan je heel veel DIY-tutorials vinden. Succes.

4. Sharing is caring

Je kent het vast wel, je vindt je eigen kleren nooit leuk, maar de inhoud van de kast van je bestie vind je te gek. Dit zal zeer waarschijnlijk andersom ook zo zijn. Hoe leuk is het om een avond te organiseren met je vriendinnen waarbij je allemaal kledingstukken meeneemt die je zelf zelden tot nooit draagt en die dan te ruilen met de gave kledingstukken van je vriendinnen. Jij blij, zij blij.

Lees ook: “Mam, ik verveel me!” – 35 ideeën om te doen als je je stierlijk verveelt

Reageer op artikel:
Duurzaam shoppen – 4 tips hoe jij voortaan bewuster kunt winkelen
Sluiten