Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 15 juni 2016

Echt?! Anorexia zou het gevolg van een bacterie kunnen zijn

Het gevoel van controle, steeds minder mogen eten van jezelf en iedere dag op de weegschaal staan om te kijken of je bent afgevallen. Naar schatting lijden zo'n 6000 mensen in Nederland aan Anorexia Nervosa. En genezen van de ziekte is een moeilijk proces. Maar dit nieuwe onderzoek zou alles wel eens kunnen veranderen.

Vaak wordt gedacht dat wanneer je Anorexia hebt, je bijvoorbeeld een lastige jeugd hebt gehad. Of dat je extreem perfectionistisch bent. Maar onderzoekers van de Lancaster University denken aan een hele andere oorzaak, namelijk een bacteriële infectie.

Huh?! Dit klinkt best raar. Maar volgens de wetenschappers zou het kunnen dat het immuunsysteem na een infectie de fout in gaat en de eigen zenuwcellen gaat aanvallen. De onderzoekers denken dat dit de symptomen an Anorexia, het prikkelbare darmsyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom verklaren.

Anorexia zou kunnen ontstaan door een bacteriële infectie

In het geval van Anorexia zouden afscheidingen van bacteriën je hersenen aantasten. En dat zou weer zorgen dat je stemming verandert. ‘Dit kan extreme emoties oproepen, waaronder walging en angst,’ zeggen de onderzoekers. ‘Dit kan bij meisjes in verband worden gebracht met wat de ideale lichaamsvorm en -omvang is.’

De wetenschappers gaan nog verder onderzoeken of dit klopt en wat dit zou betekenen voor de behandeling. Wij hopen in ieder geval dat dit betekent dat vrouwen in de toekomst minder lang last hoeven hebben van deze ziekte.

LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘Ik had boulimia, terwijl mijn grote liefde anorexia kreeg’

Reageer op artikel:
Echt?! Anorexia zou het gevolg van een bacterie kunnen zijn
Sluiten