Echt waar: Volgens dit onderzoek ben je in de winter op je allerslimst

Hoewel de dagen steeds langer worden, is het nog altijd koud, grauw en ook veel te vaak nat. De winter is de tijd waarin je je net wat somberder en futlozer voelt. Maar wist je dat de winter ook de tijd van het jaar is waarin je het slimste bent?

Neurowetenschappers van de Universiteit van Luik, in België, ondervroegen 28 jonge mannen en vrouwen naar hun stemming, emoties en alertheid. Dit vroegen ze de proefpersonen verschillende keren per jaar. Ook werd meerdere keren hun melatonine gemeten, een hormoon dat de slaapcyclus regelt. Daarnaast werd de respondenten gevraagd of ze psychologische taken wilden uitvoeren, terwijl ze in een hersenscanner lagen. Eén van de testen was gericht op de reactiesnelheid met de andere test werd het werkgeheugen onderzocht.

Smartcookie

Wat bleek? De stemmingen van de proefpersonen waren over het jaar heen eigenlijk vrij stabiel. Ook het melatonine niveau was in de zomer niet heel anders dan in de winter. Het valt dus wel mee met hoe somber we ons voelen tijdens de donkerste en koudste periode van het jaar.

Opvallend: toen de proefpersonen in de winter de waakzaamheidstest deden, vertoonden hun hersenen minder activiteit dan in andere jaargetijden. Toch presteerden de mensen even goed op de test. Hieruit blijkt dat je hersenen in de winter efficiënter werken dan in de lente, zomer of herfst. Het is als het ware een zuinige modus, waar je hersenen zich in bevinden, ze verbruiken minder energie, maar het resultaat blijft optimaal.

Hm, de winter is zo slecht nog niet.

LEES OOK: TSS: Is de tampon veilig, of zouden we ons zorgen moeten maken?

Reageer op artikel:
Echt waar: Volgens dit onderzoek ben je in de winter op je allerslimst
Sluiten