Een flinke huilbui maakt je sterker, creatiever en gezonder

We hebben het allemaal wel eens dat we in huilen uitbarsten. Als er iets verschrikkelijks is gebeurd, of gewoon zomaar. Vaak vinden we het een beetje gênant en huilen we het liefst in ons eentje. Helemaal als het om iets 'onzinnigs' gaat zoals ongesteld zijn of als elk woord van een ander verkeerd valt omdat je moe bent.

Toch lucht een flinke huilbui ons vaak op. Wellicht heeft ook jouw moeder de volgende wijze woorden wel eens gezegd: ‘Lieve schat, huil maar even, daarna voel je je een stuk beter.’ En ja, ze had weer eens gelijk.

Huilen is een gezonde uiting voor het verdriet wat je op dat moment voelt. Ook al is het om iets kleins. Op dat moment voel je die emotie en emoties zijn nooit ‘gemaakt’. Misschien kies je er wel eens voor om je emoties op te kroppen, puur omdat je geen ‘zin’ hebt om te huilen. Maar uiteindelijk zal je huilen als een baby. Je emoties worden heviger en heviger en dat kan wel eens uitlopen op een oncontroleerbare huilbui.

In een moeilijke periode proberen we onszelf daarom zoveel mogelijk bezig te houden. Je maakt je leven zó druk dat je eigenlijk geen tijd hebt om bij je emoties te komen. Dit gebeurt vaak bij rouwverwerking of bij het stuklopen van een relatie. We zijn echter geen robots en daarom mag je die tranen lekker laten gaan, het heeft namelijk een aantal hele fijne effecten:

Van huilen word je creatief

Een grote naam zoals onze eigen Vincent van Gogh stond bekend om zijn emotionele aard. Deze liet hij ook altijd zien. Huilen is een trigger naar iets wat je nog niet hebt ontwikkeld, of nog niet van jezelf wist. Je krijgt van huilen nieuwe inzichten wat leidt tot creativiteit in je leven. En nee, dit gaat niet per se om schilderen of ander ambachtelijk werk. Het kan ook de creativiteit zijn in ideeën en een andere manier van denken.

Van huilen word je gezonder

Soms is er niets lekkerder dan een potje flink huilen. Je emoties te lang opkroppen kan zorgen voor psychische schade. Doordat je niet echt bij je gevoelens komt of die niet toelaat vraag je veel van je lichaam en geest. Vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid zijn een paar van die nare gevolgen.

Huilen maakt je emotionele systeem ‘schoon’

Biochemist en ‘traan expert’ Dr. Wiliam Frey van het Ramsey Mecidal Center in Minneapolis: ‘Tranen bestaan voor 98% uit water. Maar de ‘emotionele tranen’ bevatten ook stresshormonen die je kwijtraakt via je tranen. Huilen zorgt er letterlijk voor dat je stresshormonen verminderen die mede verantwoordelijk zijn voor je emotionele uitingen.’

Bovendien vinden wij dat huilen menselijk is. Het laat je ware aard zien en je stelt je kwetsbaar op. Hier zul je altijd waardering voor krijgen van je omgeving. We zijn tenslotte geen robots, want emoties maken de mens alleen maar mooier.

Reageer op artikel:
Een flinke huilbui maakt je sterker, creatiever en gezonder
Sluiten