Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 3 jun 2015

Fijn! De wetenschap onthult dé factoren voor een succesvolle relatie

Hoe houd je je relatie positief, spannend, verassend en vooral van lange duur? Eindelijk delen wetenschappers hét geheim tot een lange en gelukkige relatie.

Koppels die in een gelukkige relatie zitten halen vaker het beste uit zichzelf en elkaar. Zo help je elkaar namelijk om dichter bij je perfecte zelf te komen. Dit wordt ook wel het Michelangelo effect genoemd. Hoe gelukkige koppels dit allemaal doen, lees je hieronder.

Want wist je bijvoorbeeld dat:

Gelukkige koppels praten meer

Allebei een vermoeiende dag achter de rug? Kan gebeuren. Maar vergeet niet om even tijd voor elkaar vrij te maken om de fijne en minder fijne dingen van de dag met elkaar te delen. Dit helpt een heleboel. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige koppels per week ongeveer vijf uur langer met elkaar praten dan ongelukkige koppels.

Gelukkige koppels blijven elkaar verassen

Niets is erger dan een voorspelbare relatie. Voorspelbaar neigt vaak naar geestdodend, en dat is wat we nou net niét willen. Hoe lang je dan ook al bij elkaar mag zijn, elkaar blijven verassen is erg belangrijk. Je kan hem of haar al verassen met een onverwachtse uitnodig voor een diner voor twee, een gevuld bad met wat kaarsjes óf zelfs met een bosje bloemen (al komen die misschien uit de tuin van jullie buren). Het kan dus klein of groot zijn. Als je maar je waardering voor elkaar laat zien.

Gelukkige koppels omarmen elkaars goede nieuws meer

Een voorbeeld: Hij heeft te horen gekregen dat hij is gepromoveerd, dit is natuurlijk hartstikke leuk nieuws voor hem. Versterk zijn geluk door hem er op te wijzen hoe trots je op hem bent en belangrijk: stel vragen en wees geïnteresseerd. Als het gaat om het versterken van de relatie, dan is er uit onderzoek gebleken dat het cruciaal is in een gelukkige relatie hoe je elkaars goede nieuws omarmt.

Gelukkige koppels hebben meer seks

Dit spreekt uiteraard voor zich. Zo blijkt dat koppels die vaker seks hebben gelukkiger zijn. Dit komt omdat seks je positieve gevoelens versterkt. Én je verbrandt nog calorieën ook. Wat wilt een mens nog meer.

Gelukkige koppels blijven samen ontdekken

Samen een wereldreis maken, jullie eerste bungee jump . Dit kan uiteraard ook minder extreem, door bijvoorbeeld samen naar een nieuwe concept store te gaan of samen een voorstelling te bekijken in dat kleine theatertje bij jullie in de buurt.

Gelukkige koppels maken natuurlijk ook ruzie

Gelukkige koppels maken uiteraard ook ruzie. Een ruzie op zijn tijd kan zelfs hartstikke gezond zijn. Elkaar bekritiseren of met je ogen rollen doen gelukkige koppels overigens een stuk minder. Het verschil is dat gelukkige koppels juist de spanning proberen te verminderen. Bijvoorbeeld door wat humoristische opmerkingen in de ruzie te gooien of nu en dan toe te geven op de punten die je partner maakt.

Reageer op artikel:
Fijn! De wetenschap onthult dé factoren voor een succesvolle relatie
Sluiten