Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 11/11/2016

Een ode aan alle roodharige vrouwen geschreven door een roodharige

Als je dit leest ben je waarschijnlijk ook een roodharige a.k.a ginger, net als ik. Of je bent gewoon nieuwsgierig wat ik te zeggen heb over roodharig zijn. Iedereen is welkom, maar nu even in het bijzonder de redheads, deze is speciaal voor jullie. Want ginger zijn is cool. Embrace those red hairs!

Het is een knappe prestatie. Wij roodharigen zijn ontzettend zeldzaam. Wij bestaan namelijk maar uit twee procent van de bevolking. Dat wist je waarschijnlijk al, maar ik wil nog maar even extra benadrukken dat de kans heel klein is dat je een roodharige tegen het lijf loopt. Geeft je dat niet een heel speciaal gevoel? Mij in elk geval wel.

Maar, roodharig zijn gaat niet altijd over rozen. Nu ben ik vroeger gelukkig nooit gepest. Ik zorgde als enige roodharige in de klas er wel voor dat ik een soort opperhoofd werd. Ik was ‘anders’ en daar maakte ik gebruik van. Mensen hadden respect voor me, gelukkig. Maar goed. Vuurtoren, wortel en rooie is slechts een greep uit de vele benamingen die er zijn voor de gingers. Maar die woorden maken ons niet uit, ze maken ons sterk.

Rood haar hebben

Je voelt je als roodharige wel eens een buitenstaander. Neem Whatsapp bijvoorbeeld. Ik word er gefrustreerd van. We waren dolgelukkig toen bekend werd gemaakt dat er nieuwe emoji’s uit zouden komen. YAY eindelijk nieuwe poppetjes met verschillende huid- en haarkleuren.

Update gedaan, met smart wachten op de nieuwe poppetjes. Blond, zwart, bruin.. Huh? We staan er niet tussen! Waar zijn de roodharigen? Wat een discriminatie. De teleurstelling is groot. Wat dacht je van ‘blondes have more fun’, ‘every blondie needs a brownie’, om nog maar niet te spreken over de onderzoeken of mannen nu blondines aantrekkelijker vinden of toch de brunettes?

Aan rood haar wordt vaak niet gedacht. Maar dat is niet erg. Want we kennen zelf de voordelen wel. Algemeen bekend is toch dat wij héél goed kunnen zoenen en ook in bed zijn we wilde beesten. Menig man slaat op hol als daar een ginger met verleidelijke blik naar hem staat te loeren.

Maar het hebben van vurige lokken heeft naast dit fantastische voordeel nog veel meer voordelen. Wij zijn zó speciaal dat er zelfs een dag naar ons is vernoemd. De Roodharigendag. Om te vieren dat we rood haar hebben. Awesome al zeg ik het zelf. En wij worden minder snel grijs dan andere haarkleuren, dus samen feest vieren zullen we heel lang kunnen. Score.

Maar, wist je dat er ook heel veel mythes zijn over roodharigen? Misschien juist omdat we zo zeldzaam (en angstaanjagend?) zijn. Ik zocht ze op en kwam tot een heel grappig lijstje. Ik moest er in elk geval om lachen.

1. Door ons winnen Polen de loterij
Ha! Zie je wel dat we geluk brengen. In Polen geloven ze dat wanneer ze drie roodharigen tegenkomen, het geluk brengt en je de loterij wint. Fabeltje natuurlijk, maar wel cool.

2. We zijn duivels
Oké, we hebben dan misschien veel temperament (daar is nooit een onderzoek over geweest maar dat vind ik gewoon). We zijn pittige, vurige dames. Ook in bed. Maar in de Middeleeuwen dacht men dat mensen met rood haar duivels waren, en werden daarom op de brandstapel gegooid. Niet zo gek dat er nog maar zo weinig gingers op de wereld zijn. We weren gewoon vermoord.

3. We zijn gemaakt tijdens de menstruatie
Wat een grap. Ons haar zou gekleurd zijn door het bloed. Seriously? Wie heeft deze fabel ooit de wereld in gebracht?

4. We worden vampiers als we doodgaan
Misschien zo slecht nog niet als het waar is. Oude Grieken geloofden dat het zo was. Wij weten natuurlijk wel beter.

5. We zijn kleinzerig
Nee we zijn gewoon hartstikke slim. Goed excuus dat iets snel pijn doet. Auw, dat deed pijn. Mag ik nu een reep chocolade a.u.b.

6. We worden vaker gestoken door bijen
Ik ben denk ik niet lekker genoeg, want bij mij komt nooit een bij in de buurt. Ik neem dus ook aan dat dit een fabeltje is.

Lieve medegingers, laat je niet gek maken. Maak gebruik van je fantastische rode lokken. Of je nu peentjeshaar hebt, vuurrood haar of een goudlokje bent, we zijn stuk voor stuk unieke mensen. Je hebt een prachtige haardos en een vreselijk uniek kleur geërfd. Trek je niets aan van mensen die je belachelijk maken. Gingers sterven uit en daarom moeten we éxtra trots zijn. Ginger zijn is fantastisch. En we zijn prachtig.

Reageer op artikel:
Een ode aan alle roodharige vrouwen geschreven door een roodharige
Sluiten