Een zoektocht naar waarom niemand meer een afspraak lijkt na te komen

De tijd van afspraak is afspraak lijkt voorbij. Op het laatste moment gaan je vriendinnen toch niet mee naar een feestje. Geen geld. Bij een borrel die al lang geleden was gepland haakt bijna iedereen af. Moe, ziek, onverwacht een andere afspraak. De man met wie je een Tinderdate hebt, annuleert tot drie keer toe. En niemand lijkt het wat te kunnen schelen. Maar Beautify's Yasmine wel.

Als kort achter elkaar iemand afzegt voor een festival, een borrel bij mij thuis wordt gecanceld omdat het niemand meer ‘goed uitkomt’, een andere borrel niet doorgaat omdat er een onverwachte andere afspraak tussen komt, ik ’s ochtends om 8 uur alleen baantjes trek in het zwembad, omdat mijn zwemvriendin die ochtend appte dat ze toch niet komt en de afspraak om die avond sushi te eten ook in duigen valt, ben ik het helemaal zat.

Dat was een lange zin. Vol met wanhoop. En boosheid. En andere opgekropte emoties. Maar bovenal onzekerheid. Want de vraag die me achtervolgt is: laat ik over me heen lopen?

Denken mijn vriendinnen: ach, Yasmine pikt het toch wel? Of zegt iedereen altijd bij iedereen af?

Laat ik over me heenlopen of hebben we allemaal bindingsangst?

Online zoek ik naar verklaringen. Hoe kan het dat niemand meer een afspraak lijkt na te komen? Is het een ‘ding van onze millennial generatie’? Dat we vrijheid willen en ons nergens meer aan kunnen binden. Er zijn meer singles dan ooit. Net als ZZP’ers, want wie wil zich tegenwoordig vastleggen aan een baas? En als we wel een baan hebben, kunnen we toch geen hypotheek krijgen, dus zelfs aan een huis hechten we ons niet. Hebben we met z’n allen bindingsangst?

Ik stuit op een website van een coachingbedrijf. Daar staat dat ik me moet afvragen waarom het me zo stoort als vriendinnen afzeggen. Irriteert het omdat mensen andere dingen belangrijker vinden dan hetgeen wat ik belangrijk vind? Eh, ja. Of probeer ik mijn eigen normen en waarden op een ander te plakken? Hm, misschien. Maar het is toch ook gewoon normáál om een afspraak na te komen?

Afspraak is niet meer afspraak

Ik snap ook wel dat het soms echt niet anders kan. Dat je met een blaasontsteking niet gaat feesten. Dat je werk soms voorgaat. Net als familie. En dat je naar je eigen lichaam moet luisteren. Als je zo moe bent dat je een burn-out krijgt als je toch met mij gaat eten, neem dan vooral even tijd voor jezelf.

Maar zelf kom ik altijd mijn afspraken na. Als ik zeg dat ik er zal zijn, dan ben ik er. Afzeggen omdat iets leukers voorbij komt, doe ik niet. Ik heb immers al wat staan. En niet komen omdat ik geen zin meer heb, kan al helemaal niet. Zoals mijn moeder vroeger zei: ’Dan maak je maar zin.’

Het goede voorbeeld. Toch?

Toch. Ik denk wel dat ik altijd mijn afspraken nakom, maar nu ik goed nadenk, ben ik misschien toch niet zo stipt als ik doe voorkomen. Bij het boeken van een vakantie bijvoorbeeld. Dan vind ik het vanzelfsprekend dat ik het hotel tot de dag voor aankomst met een simpele muisknop kan annuleren.

In de sportschool vind ik het maar wat irritant dat ik me van te voren moet aanmelden voor groepslessen. En dat als ik me niet op tijd afmeld, ik word berispt. Hoe doe je dat dan als iemand last minute vraagt of je mee gaat wijn drinken?

En toen ik voor het eerst een vaste baan had en mijn handtekening onder het contract had gezet, voelde het alsof ik mijn vrijheid had verkocht. Een veertigurige werkweek betekende vooral: een stuk minder autonomie. Terwijl een baan eigenlijk zou moeten betekenen dat je genoeg geld hebt om zelf te weten wat je doet in je leven. Een baan zou je juist méér vrijheid opleveren als je het zo bekijkt.

Bovendien: laten we het niet hebben over mijn ontbrekende vermogen om ook maar ergens op tijd te komen. Dat gaan we dan ook gewoon niet doen.

Mijn vriendinnen gaan waarschijnlijk niet van de een op de andere dag wel hun afspraken nakomen. En ik zal dat niet ineens geen big deal meer vinden. Maar een paar tips kunnen geen kwaad.

Tip 1: Hou een slag om de arm

En vraag anderen flexibele afspraken te maken. Als een vriendin bij het maken van de afspraak al zegt dat ze het misschien niet gaat redden is er niets aan de hand. En hou dan ook rekening met het scenario dat iemand waarschijnlijk niet komt. Als iemand pas op het laatste moment laat weten dat het allemaal niet lukt, is het een stuk minder leuk.

Tip 2: Vat het niet te persoonlijk op

Als iemand afzegt, is het echt zelden persoonlijk. Word niet te onzeker van afzeggingen. Want vaak is het helemaal geen onwil.

Tip 3: Maar trek wel een grens: want jij bent het waard om tijd mee door te brengen

Het betekent niet dat je altijd alles maar hoeft te pikken. Geef aan je afzeg-vriendin aan dat ze het wel erg vaak laat afweten. Als ze het niet begrijpt of niet probeert om haar leven te beteren, denk dan na wat je wilt met haar vriendschap. Is ze zo leuk dat je hier mee om kunt gaan door je wat flexibeler op te stellen? Of kost ze toch alleen maar energie?

Bovenal: onthoud dat jij het waard bent om tijd mee door te brengen.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: 11 x wat iedere piekeraar écht wel herkent

Reageer op artikel:
Een zoektocht naar waarom niemand meer een afspraak lijkt na te komen
Sluiten