Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 27 jan 2018

Drie of één? Aantrekkelijke mensen begroeten elkaar met maar één zoen

Wij dachten het mysterie te hebben ontrafeld. Hoe beter de vriendschap met iemand, hoe logischer het is om die persoon één zoen en/of een knuffel te geven als begroeting. Mensen die wat verder van je af staan geef je drie zoenen. Maar nu blijkt dat helemaal niet per se waar te zijn.
Soms gaat het mis. Dan wil je iemand drie zoenen geven maar dan wil de ander een zoen plus knuffel doen. Of andersom. En je voelt je super knullig, omdat je de situatie verkeerd hebt ingeschat. Je botst tegen elkaar op of je geeft ineens een zoen in het luchtledige. Voelt toch wat gênant.

Dit soort situaties zorgen voor verwarring in je hoofd. Want: wat is nou normaal om te doen? Een of drie zoenen? En onbewust vraag je je ook af of je de sociale verhoudingen onderling verkeerd had ingeschat.

Een zoen of drie? Eindelijk uitsluitsel

Etiquette-expert Beatrijs Ritsema geeft uitsluitsel. Bij familie en oudere mensen is drie zoenen de norm. Bij jonge mensen en goede vrienden is één zoen normaal. Of een knuffel.

Je kunt het ook afspreken met je vriendinnen voor hoeveel zoenen je gaat. Zeg: voortaan doen we er één. En dan is dat ook weer opgelost.

Één keer zoenen is aantrekkelijker

Toch zijn er natuurlijk situaties waarin je twijfelt. Volgens Beatrijs kun je dan het beste gaan voor één zoen, altijd. ’Als je spaarzaam bent met zoenen, maak je jezelf aantrekkelijker, want exclusiever,’ zegt ze.

Als je één zoen geeft, wordt je dus als aantrekkelijker gezien. Score.

Bovendien geef je de ander de indruk dat je hem of haar belangrijk vindt, als je één zoen geeft. Het creëert een wat persoonlijker en intiemere sfeer. En zo wordt jullie vriendschap ook weer hechter.

Wij weten het wel. Mensen die één zoen geven zijn winning in het leven.

Reageer op artikel:
Drie of één? Aantrekkelijke mensen begroeten elkaar met maar één zoen
Sluiten