Isis van Graas
Isis van Graas Life 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom het écht geen taboe is om je eenzaam te voelen en wat je er tegen kan doen

Goed alleen kunnen zijn wordt tegenwoordig eerder gezien als normaal dan een gift. Zo normaal is het niet, want we voelen ons vaker eenzaam dan dat we misschien toegeven. Een beetje me-time is af en toe heerlijk, maar voor iedereen die zich snel alleen voelt klinkt dat nou niet bepaald aantrekkelijk.

Omdat eenzaamheid geen taboe zou moeten zijn en het uiten van je eenzaamheid helpt bij het doorbreken ervan, hebben we dit gevoel onder de loep genomen. Geen zorgen, na regen komt zonneschijn, maar om deze zonnestralen iets te versnellen hebben we de beste tips tegen eenzaamheid onder elkaar gezet.

Een eenzaam gevoel

Omdat eenzaam zijn een erg pijnlijk gevoel is, is het goed om te weten wat het verschil is tussen eenzaamheid en alleen zijn. “We kunnen lichamelijk alleen zijn en ons niet alleen voelen, maar ook onder de mensen zijn en het wel voelen“, vertelt psychotherapeut Jennifer Weaver-Breitenbecher.

1. Zoek contact

Dit klinkt als een simpele oplossing tegen eenzaam zijn, maar is voor velen alsnog erg lastig. Soms is je zelfvertrouwen of motivatie zo gedaald, dat het bellen van een goede vriendin teveel moeite kost. Toch is het tijdens een eenzaam moment onwijs fijn om iemand om je heen te hebben bij wie je je comfortabel voelt.

2. Word vrijwilliger

Een van de beste manieren om iets nuttigs met je eenzame tijd te doen, is bezig zijn voor anderen. Je bent het huis uit, helpt de mensen om je heen én krijgt er waardering voor terug.

3. Blokje om

Wanneer je door een eenzame periode gaat of even niet meer weet hoe je kan connecten met jezelf, begin dan met een blokje om en snuif wat frisse lucht op. Door jezelf naar buiten te sleuren zal je merken hoeveel steun de natuur je te bieden heeft en hoeveel negatieve gevoelens erdoor verdwijnen.

4. In contact met je gevoelens

Af en toe is het juist goed om je eigen gevoelens onder ogen te komen. Wanneer je dit niet doet krop je het op of stop je het weg, waardoor het op een ander moment tevoorschijn komt. Het is oké om je eenzaamheid te ervaren en observeren, omdat dit een manier is om zowel jezelf als je gevoelens beter te leren kennen.

5. Focus op je interesses

Het is altijd fijner om je te focussen op het positieve dan het negatieve. Zoek dus je interesses op en zorg dat je weer vrolijk gaat voelen door te doen wat je leuk vindt. Speelde je vroeger gitaar en ben je het verleerd? Door het oppakken van oude hobby’s focus je je op iets anders dan het eenzaam zijn.

Misschien vind je dit ook leuk:

Bustle

Reageer op artikel:
Dit is waarom het écht geen taboe is om je eenzaam te voelen en wat je er tegen kan doen
Sluiten