Emma Plasmans
Emma Plasmans Gezondheid 17 apr 2020

Experts vertellen – Is het oké om uit eenzaamheid je aan te melden bij datingapps?

Of je nu je quarantaine hebt doorgebracht met het kijken naar een docuserie over een ietwat excentrieke dierenverzorger of het lezen van dat goede boek wat er maar nooit van kwam, één ding is zeker; er zijn genoeg activiteiten om je bezig te houden. Helaas ontbreekt er wel een ding: menselijke interactie – welke ter info – essentieel is om te overleven. Eenzaamheid wordt uiteindelijk niemand beter van.

Er is op dit moment een golf van activiteit op het gebied van dating-apps en dat is niet voor niets. Met deze apps kun je vanaf een veilige afstand toch een soort van een liefdesleven behouden. Nu luidt de vraag: is het wel oké om dating-apps te gebruiken om je minder eenzaam te voelen? Of betreed je op deze manier een of andere onuitgesproken morele code om aan je eigen behoeften te voldoen?

Datingapps

Het onderwerp is ingewikkeld. Mensen gebruiken dating-apps om talloze redenen, ongeacht of er pandemie plaatsvindt (je zult ze misschien wel herkennen). Sommigen sluiten zich aan bij apps na een break-up omdat ze op zoek zijn naar bevestiging, terwijl anderen eenmalige dates zoeken of op jacht zijn naar serieuze lange termijn relaties. Nu social distance volledig in werking is, verlangen mensen meer dan ooit naar verbinding. Dit betekent dat sommigen zich inschrijven bij verschillende datingapps om zich minder eenzaam te voelen – en niet om liefde te vinden.

Eenzaamheid is niet alleen heel normaal, maar ook super begrijpelijk gezien de huidige omstandigheden. Daarbij bieden de datingapps een veilige, makkelijke manier om mensen te ontmoeten. Het probleem is wel dat als je deze apps alleen gebruikt om je eenzaamheid te verminderen, en je ‘matcht’ met iemand die de app met verschillende bedoelingen gebruikt, dat dat misschien kan leiden tot frustrerende ervaringen en gekwetste gevoelens. En dat gunnen wij niemand.

Een einde maken aan eenzaamheid

Maar geloof ons, er zijn ook zoveel andere manieren om je eenzaamheid tegen te gaan. Volgens een expert is de beste manier om eenzaamheid te verminderen door in contact te blijven met dierbaren. Dus wij stellen voor; geef lekker een Zoom-feestje met je vriendinnen, host een virtuele boekenclub of bel familieleden op om te zien hoe het met ze gaat. En mocht je je opa en oma nog om je heen hebben, vergeet hen dan zeker niet ;-).

Verplaats de aandacht van jezelf naar iemand anders“, legt de expert uit. “Hoe meer we aan onszelf denken en hoe eenzamer we zijn, hoe downer we worden.” De beste remedie is om je op anderen te concentreren en aan hen al je aandacht en liefde te geven. Want laten we eerlijk zijn, liefde is wat ons echt gelukkig maakt.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Experts vertellen – Is het oké om uit eenzaamheid je aan te melden bij datingapps?
Sluiten