Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 14 november 2017

Doe jij eerst voordat je denkt? Dat is héél goed voor je

Je hebt jezelf misschien al in aardig wat vreemde situaties gebracht door je ‘eerst doen, dan denken’ mentaliteit. En je neemt het je keer op keer weer voor om voortaan éérst na te denken. Maar weet je, dat hoeft helemaal niet. Het is namelijk hartstikke goed voor je om impulsief te zijn.

Je staat ineens op een huisfeestje van volslagen vreemden, zoent met iemand waarvan je achteraf denkt ‘mwah, had ik niet moeten doen’ of je geeft al je geld uit aan een veel te dure tas. Tja, jij bent het typische voorbeeld van ‘eerst doen en dan pas denken’.

Je moeder zei vroeger misschien altijd al dat je in zeven sloten tegelijk loopt. En dat je eens moest leren dat je eerst moet denken en dan pas moet doen. Maar nee, je mama had ongelijk.

Eerst doen en dan pas denken is goed voor je

Eerst doen en dan pas denken, is helemaal niet zo slecht voor je. Volgens filosoof en auteur Roman Krznaric is het juist heel goed dat je leeft volgens deze impulsieve mentaliteit.

Bijvoorbeeld in de liefde. ’Je kunt een lijstje hebben met alles wat je zoekt in een man – zijn uiterlijk, opleiding, gevoel voor humor – maar als je hem dan uiteindelijk tegenkomt voel je misschien helemaal geen aantrekkingskracht. En een tijdje later kom je iemand tegen die helemaal niet voldoet aan je eisen, maar ga je hopeloos voor de bijl.’

De filosoof bedoelt dat je niet alles in het leven kunt plannen. Soms gebeuren dingen gewoon en dat is juist heel mooi.

Experimenteer in het leven

Je kunt natuurlijk over een kwestie heel lang nadenken, maar uiteindelijk schiet je hier vaak weinig mee op. Dat is volgens Roman het moment dat je beter kunt stoppen met nadenken en dat het tijd is om je in nieuwe ervaringen te storten en te experimenteren.

Misschien dat je wel net wat vaker in ongemakkelijke situaties beland dan je zou willen. Maar ach, wat maakt het uit. Daar leer je van. Het is oké om dingen te doen waar je later spijt van hebt. Of om dingen te doen die niet helemaal uitpakten zoals je wellicht zou willen. Uiteindelijk maakt het je leven mooier.

Lees ook: Ben je snel afgeleid? Dan ben je creatiever en succesvoller dan wie dan ook

Reageer op artikel:
Doe jij eerst voordat je denkt? Dat is héél goed voor je
Sluiten