Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 10 okt 2019

Boss girls opgelet! 6 x waarom je eerste baan niet je droombaan hoeft te zijn

Als klein meisje wist je misschien dírect al wat je wilde worden. Of helemaal niet. Hoe je het ook went of keert, je eerste baan is vaak niet je ultieme droombaan. Geen paniek, dit hóeft ook niet.

Je bent net klaar met je studie en je gaat de arbeidsmarkt op. En daar is het moment: je hebt je eerste baan. Even twijfel je want is dit wel écht wat je wilt?

Je eerste baan hoeft niet je droombaan te zijn

Het vinden van je droombaan klinkt vaak makkelijker dan dat het is. Wees dus ook niet teleurgesteld als je eerste baan niet je droombaan is. Het is misschien zelfs pérfect dat je huidige baan niet je droombaan is, want:

1. Je kunt nu ervaring op doen

Zie je eerste baan als een leerschool. In deze baan kan je ervaring op doen op alle vlakken. Je leert samenwerken met collega’s, verantwoordelijkheid nemen én simpelweg 40 uur per week werken. En laatstgenoemde kan al een hele klus zijn. Wees niet zo bezig met of dit je droombaan is, maar zie het als je eerste stap in het grote mensenleven. Geloof ons, daar heb je je handen het eerste jaar wel aan vol.

2. Onvergetelijke fouten maken

Het voordeel van het (nog) niet hebben van je droombaan is dat je nog gigantische fouten kunt maken. Wedden dat je dan blij bent dat je dat niet doet bij je ultieme droombaan? Van elke fout leer je hier én maak je nooit bij je droombaan in de toekomst.

3. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

Je droombaan komt je nou eenmaal niet aanwaaien. Los van dat je de juiste skills moet hebben is het ook handig als je de juiste mensen kent. Banen worden namelijk vaak doorgeschoven naar ‘bekenden uit het vak’. Pak daarom de komende jaren om te netwerken in het juiste vakgebied. Ga naar netwerkborrels, spreek af met mensen die een soortgelijke baan hebben. Oftewel: netwerk er op los vriendin.

4. CV opbouwen voor je droombaan

Wil jij niets liever dan hoofdredacteur van de Vogue worden? Dan begrijp je natuurlijk dat dat niet direct je eerste baan is. Maar de komende jaren kan je wel werken aan je CV. Ga bij een ander (mode)tijdschrift werken en zorg er voor dat je alle kansen aangrijpt. Wedden dat je na een aantal jaar een CV hebt die opvalt bij de redactie van Vogue? Hard werken loont.

5. Dromen veranderen in de loop van de tijd

Misschien dácht je altijd dat je niets liever wilde dan de hoofdredacteur van Vogue wilde worden. Maar nu je op een redactie werkt wordt je gék. Schrijven is niets voor jou, je liefde voor mode is bekoeld en je wilt duidelijk iets anders. Wees blij dat je door je eerste baan er achter bent gekomen welke baan echt bij je past.

6. Als het zo ver is ben jij écht klaar voor je droombaan

Wedden dat je over vijf jaar een stuk sterker in je schoenen staat? Beter onderhandelingen aan kunt gaan en zelf précies weet waarom die droombaan bij jou past? Als je dan solliciteert naar de baan van je dromen kunnen ze niet anders dan de baan geven aan de allerbeste kandidaat. En dat ben jij natuurlijk.

Dit vind je misschien ook interessant:

Reageer op artikel:
Boss girls opgelet! 6 x waarom je eerste baan niet je droombaan hoeft te zijn
Sluiten