Eerste hulp bij roodheid in je huid

Steeds meer mensen hebben last van roodheid in de huid en denken hierdoor dat ze een gevoelige huid hebben. De meeste vrouwen hebben echter geen gevoelige huid. Vaak heeft de roodheid een andere oorzaak.

Veel mensen hebben last van wat roodheid in hun huid. Maar voordat je hier iets tegen kunt doen is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is. Wanneer je last hebt van eczeem, psoriasis, een allergische reactie of een infectieziekte kun je het beste even langs de huisarts of dermatoloog gaan. Andere oorzaken kun je zelf te lijf gaan.

Couperose

Couperose is niets anders dan verwijde rode bloedvaatjes die vaak zichtbaar zijn op de wangen, neus en kin. Het ziet er ook daadwerkelijk uit als kleine bloedvaatjes die zichtbaar zijn. De huid die hier last van heeft is extreem gevoelig, en de couperose kan door verschillende prikkels verergeren. Er bestaan speciale huidverzorgingslijnen voor een gevoelige couperose huid, bijvoorbeeld van Dr. van der Hoog en Biodermal. De crèmes richten zich op het versterken van de bloedvaatjes waardoor de roodheid minder goed te zien is.

Rosacea

Rosacea begint met verwijde en gesprongen bloedvaatjes, die later over kunnen gaan in ontstekingen in de huid. Je kunt dan kleine bultjes en puistjes krijgen en last van zwellingen en schilferigheid. Het verschil met couperose is dan ook dat bij couperose je huid zacht blijft en bij rosacea je huid niet meer glad aanvoelt maar ruw, of bobbelig van de ontstekingen. Rosacea kan verergeren door blootstelling aan de zon, dus draag altijd een goede zonbescherming van minstens factor dertig. Ook kou en warmte kunnen de roodheid verergeren. Uit de wind blijven, niet te heet douchen en saunabezoeken vermijden is aan te raden. Probeer verder over te schakelen op parfumvrije make-up om de huid zo min mogelijk te irriteren.

Roodheid door winters weer

Wanneer je merkt dat je huid reageert op koud en droog winters weer is het tijd om je skincare routine onder de loep te nemen. Door de kou verliest je huid veel vocht. Vandaar dat het belangrijk is om dat aan te vullen. Reinig daarom het liefst niet met water, want dat droogt de huid nog meer uit. Gebruik in plaats daarvan een milk en lotion of micellair water. Qua dag- en nachtcrème kun je switchen naar een wat vollere variant die je huid meer comfort biedt. Als aanvulling op de crème is het ook een aanrader om een vochtinbrengend serum eronder te gebruiken. En misschien wel de belangrijkste tip: Drink genoeg water.

Gevoelige huid

Mensen met huidtype één hebben van nature een blanke en dunne huid. Hierdoor is het sneller zichtbaar wanneer je je inspant of bloost. Maar omdat deze huid dunner is ontstaan er ook sneller reacties en irritaties. Het beste wat je kunt doen is de huid goed verzorgen door middel van een voedend serum en een beschermende dagcrème. Wanneer je merkt dat dit niet genoeg is kun je nog twee tot drie keer per week een kalmerend masker gebruiken.

Acné

Wanneer je last hebt van acné is het zaak dat je eerst je acné aanpakt, voordat je kunt beginnen met het oplossen van de roodheid die ermee gepaard gaat. Wanneer je je acnéprobleem onder controle hebt kun je met behulp van lasertherapie de roodheid in je huid aanpakken.

Teveel skincare producten gebruiken

Dit is iets waar de meesten van ons niet bij stil staan, maar met sommige huidverzorgingsproducten is het oppassen geblazen wanneer je ze in combinatie met elkaar wil gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een Clarisonic gebruikt voor je reiniging wat een geweldig apparaat is, maar daarbij ook scrubt, én een reinigend masker gebruikt én een nachtcrème hebt met een peelend effect, dan is dat echt teveel voor je huid om mee te kunnen dealen. De vernieuwing van je huid kan dit allemaal niet bijhouden met als resultaat dat je huid rood uitslaat en soms zelfs kan gaan schilferen. Let dus op dat je maar een van dit soort producten per dag gebruikt.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij roodheid in je huid
Sluiten