Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 26 sep 2018

Bang dat anderen je niet leuk vinden? Je blijkt veel leuker te zijn dan je denkt

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken, maar onderzoek toont aan dat dat ook helemaal niet nodig is. Er is een grote kans dat je denkt dat anderen je niet leuk vinden, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Vinden ze me wel leuk?

Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het Psychological Science dagblad laat zien dat mensen vaak onderschatten hoe leuk ze gevonden worden door anderen na een eerste ontmoeting. Daar herkennen we ons ook wel in.

Na een gesprekje vragen we ons vaak af of we wel leuk genoeg zijn, grappig genoeg of aardig genoeg. Gus Cooney, een sociaal psycholoog bij Harvard University zegt: “Ik heb altijd het idee dat mijn gesprekspartner mij niet zo aardig vond of niet zo genoot van mijn gezelschap. In ieder geval niet zo veel als dat ik ervan genoot. Ligt het aan mij? Of ligt het aan anderen? ”

Het onderzoek

De onderzoekers hebben verschillende experimenten gedaan met twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoetten. Ze hebben gekeken naar hoe de mensen hun eigen gesprekken beoordeelden. Bij sommige gesprekken kregen de twee mensen een onderwerp om over de praten en bij sommige niet. Ook de lengtes van de gesprekken verschilden.

De wetenschappers hebben al deze gesprekken onderzocht en daaruit blijkt dat mensen steeds hun gesprekspartner beter beoordelen dan zichzelf. Vooral verlegen mensen vonden de ander leuker dan zichzelf.

Niet alleen de eerste indruk

Uit het onderzoek blijkt ook dat dit gevoel over de ander niet weggaat na de eerste ontmoeting. Het gevoel dat de ander leuker is, houdt soms maanden na de eerste ontmoeting aan.

Het is natuurlijk onmogelijk dat twee mensen in het gesprek leuker zijn dan de ander. Daarom is Gus van mening dat we nieuwe mensen aardiger behandelen dan onszelf. Daarnaast trekt hij dus de conclusie dat mensen ons eigenlijk altijd aardiger vinden dan we denken.

Waardoor het komt

Er zijn meerdere dingen waardoor dit gevoel ontstaat, zegt Gus. Één van de redenen is dat mensen vaak veel meer focussen op hun aandeel in het gesprek dat ze niet goed inschatten hoe de ander zich voelt. Als je bijvoorbeeld een sollicitatie hebt, ben je zo bezig met hoe je overkomt en wat je zelf zegt, dat je eigenlijk geen idee hebt hoe de ander jou echt ziet. Herkenbaar? Dachten we al.

Gus vertelt: “We weten niet wat andere mensen denken en daarom vullen we dat al snel voor anderen in. We gaan er in principe dus vanuit dat andere mensen hetzelfde over ons denken als dat we zelf doen.”

Te hard voor onszelf

We zijn dus veel harder voor onszelf als dat we zijn voor mensen die we net kennen. Na een gesprek denk je vaak na over alles wat je verkeerd hebt gezegd, of denk je aan keren dat je grappiger of aardiger was. Dat is natuurlijk helemaal niet handig, want andere mensen denken dit niet over jou.

Hoe kom je er vanaf

Het onderzoek heeft niet gekeken naar hoe je van dit gevoel af komt, maar volgens Gus is het al een hele grote stap als je weet dat het er is.

Een andere studie, gepubliceerd in Nature Human Behavior, is het hiermee eens. Dat onderzoek laat zien dat wanneer iemand een goede eerste indruk achterlaat bij een gesprekspartner, dit onderhouden wordt.

Maar wanneer iemands eerste ontmoeting slecht ging, dan staat de andere persoon er meestal voor open om een tweede kans te geven. Niks om je zorgen om te maken, dus.

Het is meer dan logisch dat je een goede indruk achter wilt laten en dat je ermee bezig bent wat anderen van je vinden. Maar besef wel dat je waarschijnlijk fouten van jezelf ziet, die anderen helemaal niet zien. Mensen vinden je veel leuker dan je denkt. Steek die maar in je zak.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Dit is hoe je een verpletterende eerste indruk maakt

Hello Giggles

Reageer op artikel:
Bang dat anderen je niet leuk vinden? Je blijkt veel leuker te zijn dan je denkt
Sluiten