Eeuwige twijfelaar? Het zegt juist iets heel positiefs over je als je het lastig vindt knopen door te hakken

Eindeloos twijfelen kan vermoeiend zijn. Het is veel fijner om helemaal achter een keuze te staan en genoeg vertrouwen te hebben om dat zeurende stemmetje in je hoofd te negeren. Maar misschien is twijfelen helemaal niet zo erg als de meesten denken.

Twijfelen heeft een negatieve ondertoon. Mensen die veel twijfelen worden vaak gezien als onzeker of meningloos. En dat terwijl twijfelen juist een belangrijke fase is bij het maken van een keuze. Mits je je door twijfel niet laat tegenhouden.

Het maakt je kritisch

Door te twijfelen ga je kritischer nadenken. Het geeft je de kans kritischer te kijken naar mensen, situaties, en informatie die je krijgt. Je neemt niet zomaar alles aan. Je neemt het op, verwerkt het en bekijkt en van verschillende kanten. Hierdoor brengt twijfel juist perspectief.

Twijfelen verplicht je bijna om een situatie van verschillende kanten te bekijken en daarvan de verschillende uitkomsten te bedenken. Dit helpt bij het zien van The Big Picture. Daarnaast kan zelftwijfel motiveren. Door voorheen onbereikbaar lijkende doelen te behalen kan je zelfvertrouwen groeien en kun je leren houden van het twijfelende stemmetje in je hoofd.

Twijfelen met betrekking tot relaties kan ervoor zorgen dat je met beide benen op de grond blijft. Sceptisch zijn kan ervoor zorgen dat je je eigen mening vormt over de informatie die je van iemand krijgt. Dit kan uiteindelijk een boel hoofdpijn besparen.

Twijfelen is nodig

Twijfel is een basisbenodigdheid bij het vergaren van kennis. Als je twijfelt aan hetgeen dat je al weet, kom je tot nieuwe mogelijkheden.

De filosoof Galileo zei: ‘Self-doubt is the father of all invention´. Hiermee bedoelde hij dat als je je niet laat tegenhouden door zelftwijfel, maar juist de twijfel kan doorbreken en tot een conclusie kan komen, twijfel een bron van energie en creativiteit kan zijn. En zonder twijfel in de wetenschap zouden wij allemaal nog denken dat de wereld plat is.

Wees trots twijfelaars. Twijfelen zal je niet alleen motiveren om de juiste keuzes te nemen in het leven. Het laat ook zien dat jij niet bang bent om je horizon te verbreden.

LEES OOK: Dit is de reden waarom je jezelf altijd ‘s nachts afvraagt ‘wat als’

bbcaplus

Reageer op artikel:
Eeuwige twijfelaar? Het zegt juist iets heel positiefs over je als je het lastig vindt knopen door te hakken
Sluiten