Janne Vogel
Janne Vogel Love 3 apr 2020

Ruzie in je relatie: effectief ruziemaken is een ding en zo doe je het

Alle koppels maken weleens ruzie. Maar de manier waarop je ruziemaakt in je relatie, maakt echt het verschil. Volgens verschillende psycho- en relatietherapeuten kun je effectief ruziemaken. En als dat je lukt, dan heeft je relatie een grotere kans van slagen.

Effectief ruzie maken in je relatie

Sterker nog: koppels die effectief ruziemaken komen sterker uit deze ruzies. In plaats van beschadigd, gekwetst, nog bozer of verdrietig. Zo praten ze over hun eigen gevoelens, in plaats van dat ze het karakter van de ander onder de bus gooien. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoe je precies effectief ruziemaakt? En hoe je jezelf deze manier van ruziën aan kunt leren? Lees vooral even mee.

1. Loop niet weg voor een ruzie

Veeg niet alles onder het tapijt. Als je relatie écht veel voor je betekent, moeten ook de lastige dingen besproken worden. Kleine dingetjes die je wegstopt, worden op den duur namelijk grote dingen. Die na verloop van tijd wel heel moeilijk te tackelen zijn.

2. Probeer rustig te blijven en praat om beurt

De toon waarop je een ruzie/discussie start, zegt veel over hoe deze zal eindigen. Probeer rustig en ‘warm’ te praten, ondanks de emoties die misschien hoog oplopen. Laat zien en horen dat je respect hebt voor de ander, ook als je je lief niet uit kunt staan op het moment. Éven tot tien tellen.

Praat daarnaast om beurten. Als de een praat, dan luistert de ander echt. En andersom. Zorg dat je partner zich gehoord voelt en verzeker ondertussen dat ook jij je zegje kunt doen en je boodschap echt bij hem of haar binnenkomt.

3. Schelden is een no go (probeer in ieder geval niet te ver te gaan)

We snappen je: van frustratie spat je soms bijna uit elkaar. En daarom wil je je lief nog weleens uitschelden, per ongeluk. Probeer voor je eigen bestwil die vlijmscherpe sarcastische opmerking tóch voor jezelf te houden en rol niet teveel met je ogen.

Een lelijke opmerking kun je namelijk niet makkelijk terugnemen en kan daarom impact hebben op je relatie. Als je partner de opmerking niet uit z’n hoofd weet te krijgen, bijvoorbeeld. Of andersom.

4. Weet hoe je moet afkoelen

Als je jezelf een beetje kent, dan lukt het je vast om erachter te komen hoe je rustig wordt. En je emoties onder controle krijgt. Tel bijvoorbeeld tot tien, loop even weg, of vraag je partner of jullie morgen verder kunnen praten.

Soms zit je zó in je emotie, dat je er niet per se goed aan doet om een ruzie of discussie aan te gaan. Je kent die versie van jezelf ongetwijfeld. Weet wanneer je een stapje terug moet doen om af te koelen. En zet het gesprek later voort, wanneer je er weer klaar voor bent.

5. Stel regels voor jullie ruzies

Koppels die voor altijd samenblijven hebben elkaar ongetwijfeld ook weleens uitgescholden en hebben echt niet altijd tot tien geteld tijdens een ruzie. Toch kun je aan de ruzies van echt sterke koppels zien dat ze van hun fouten hebben geleerd.

Zijn jullie in een ruzie allebei te ver gegaan? Praat ná deze ruzie dan even over wat er is gebeurd. Bedenk bijvoorbeeld een ‘regel’ die ervoor gaat zorgen dat het nooit meer zo uit de hand loopt. Je hoeft echt geen handboek te maken, maar je kunt wel bepaalde afspraken maken met elkaar. Dat jullie elkaar niet onderbreken, bijvoorbeeld.

6. Erken elkaars gevoelens en perspectief

Doe op z’n minst je best om je in je partner te verplaatsen. Aan het eind van de dag bereiken jullie zo veel meer. En voorkomen jullie een bekvechtpartij die alles stuk maakt, in plaats van beter. Laat elkaar ook weten dat je het waardeert dat de ander goed luistert. En empathie toont. Dit soort positieve momentjes zorgen dat jullie minder snel in de verdediging schieten en maken een gesprek productiever.

Onthoud daarnaast dat het aan het einde van de dag niet gaat om wie er gelijk heeft. Het gaat om het vinden van een oplossing of het sluiten van een compromis. En dat moet jullie lukken.

7. Geef elkaar het voordeel van de twijfel

Zorg dat je niet meteen conclusies trekt in het midden van jullie ruzie. Nog belangrijker: vul überhaupt geen dingen in voor je partner. Geef even geen gehoor aan je eigen onzekerheden, maar luister naar je partner en geef hem of haar het voordeel van de twijfel.

8. Vergeet niet (nooit) dat jullie een team zijn

Het kan er weleens bij inschieten in een heftige ruzie, maar probeer nooit te vergeten dat jij en je lief een team zijn. In voor- en tegenspoed. Hoe boos je ook bent, het leven gaat verder na deze ruzie. En als je bij elkaar wilt blijven, wil je geen blijvende schade aanrichten.

Jullie zijn een team en beschermen jullie toekomst samen. Dat is waar het aan het einde van de dag allemaal om draait.

Lees ook: