Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 22 apr 2018
Leestijd: 8 minuten

Elizabeth had altijd pijn bij seks: ‘Elke stoot brandde’

Tampons gebruiken als je ongesteld bent, wilde nachten met je lover of scharrel. Voor veel vrouwen is dat vanzelfsprekend. Maar bij sommige vrouwen lijkt hun lichaam niet mee te werken. Hun vagina lijkt wel op slot. Of het doet altijd ontzettend veel pijn. Bij Elizabeth voelde seks jarenlang alsof haar vagina in brand stond. Vandaag vertelt ze haar verhaal.
Elizabeth dacht dat een zalfje haar problemen met seks wel zouden oplossen. Maar toen bleek dat ze haar bekkenbodemspieren te veel aanspande en seks daarom altijd vreselijk veel pijn deed, was dat een grote domper. En ook het begin van een lange zoektocht naar seks zonder pijn.

‘Toen ik jong was, had ik nog nooit gehoord van vaginisme of vulvaire vestibulitis,’ vertelt Elizabeth. ‘Ik was al ongesteld geworden op mijn tiende en gebruikte gewoon tampons. Dus dat ik problemen met seks, en dan bedoel ik penetratie, zou krijgen, had ik nooit gedacht.

Toch voelde mijn eerste keer alsof mijn vriendje met een mes in mijn vagina stak. Hoewel het vreselijk was, maakte ik me nog niet direct zorgen. Ik praatte er met een goede vriendin over, en zij zei dat ze dat ook wel eens had gehad en dat het lag aan een schimmelinfectie. Met een zalfje was het opgelost. Ik was opgelucht en ging naar de huisarts.

Daar durfde ik niet goed te zeggen wat er was gebeurd. Ik was nog jong, zestien en ik schaamde me een beetje. Daarom kreeg ik inderdaad een behandeling voor een schimmelinfectie. De zalfjes maakten het alleen maar erger, want ik had helemaal geen schimmel. Ik was nog verder van huis.

Ik dacht toen dat het aan mijn eerste vriendje lag. Hij was ook een beetje een eikel,’ lacht Elizabeth. ‘Maar op mijn tweede vriendje was ik echt heel erg verliefd. Toen het met hem ook ontzettend veel pijn deed besloot ik toch weer hulp te zoeken.

Er waren twee opties, dacht ik. Of ik zou weer naar huis gaan met een zalfje. Of de dokters zouden me vertellen dat mijn vagina te klein was. Hoe zou het anders kunnen dat de penis niet leek te passen en dat het zo’n pijn deed? Ik was op zoek naar een quick fix, maar ik kreeg te horen dat ik maar op yoga moest. En moest leren ontspannen.

Wat een onzin, vond ik. Ik was toch helemaal niet gespannen? En ik was wel degelijk opgewonden en nat. Ik snapte het niet, het maakte me boos en verdrietig.’

Bekkenbodemspieren aanspannen

Omdat Elizabeth een jaar high school zou gaan doen in de Verenigde Staten, besloot ze het er maar even bij te laten zitten. ‘Ik dacht: whatever, ik ga daar waarschijnlijk toch geen seks hebben, dus laat maar,’ zegt Elizabeth.

Het was bij het gastgezin in Amerika, waar ze zich totaal niet thuis voelde, dat ze zich echter realiseerde dat de dokters gelijk hadden. Ze spande inderdaad haar bekkenbodemspieren, de spieren rond je vagina, plasbuis en anus, te veel aan.

‘De sfeer in huis was heel erg gespannen en ik had superveel heimwee. Toen we een keer op een uitje waren naar de kermis, moest ik heel nodig plassen. Maar het lukte niet. Omdat ik te gespannen was door de sfeer in dat gezin. Toen besefte ik dat het waar was,’ vertelt ze.

Terug in Nederland kreeg ze haar eerste échte relatie. De seks deed nog steeds pijn, maar elke keer dacht ze dat het dit keer anders zou zijn. Elizabeth:‘Ik hield mezelf voor de gek.’ Op een gegeven moment was het zo erg, dat ze niet alleen pijn had tijdens de seks, maar gedurende de hele dag.

Elizabeth werd steeds bezorgder en depressiever. ‘Als je opstaat met pijn, en je gaat naar bed met pijn, en wordt zelfs wakker van de pijn. Ja, dan voel je je heel erg alleen.’

Toen het uit ging met haar lover kwam ze via een forum voor vrouwen met dyspareunie (pijn bij het vrijen) terecht bij een goede gynaecoloog in Groningen.

Het bleek dat de huid rond haar vagina ontstoken was. Ze bleek vulvaire vestibulitis te hebben, of in het Engels provoked vulvodynia genoemd. Wat het is? Een aandoening waarbij vrouwen pijn ervaren wanneer zij iets inbrengen in de vagina, omdat de huid rond de vagina constant ontstoken is. Dit komt doordat je je bekkenbodemspieren te veel aanspant, de hele dag door. Hierdoor is de doorbloeding bij de vagina niet goed en gaat de huid eerder kapot.

‘Het was eigenlijk maar goed dat het uit was gegaan, want als we waren doorgegaan met seks, had die huid misschien weggesneden moeten worden,’ vertelt Elizabeth.

Een jaar later zag de huid er gelukkig al veel beter uit. ‘Via via kwam ik in contact met een goede osteopaat, Hans Rosier uit Gouda. Hij kwam er achter dat mijn baarmoeder gekanteld was. Dat kon hij zien aan de stand van mijn hoofd en bekken. Ja, echt een bizarre wending he? Hij heeft het rechtgezet en dat deed verschrikkelijk veel pijn, maar daarna heb ik wel voor het eerst pijnloze seks gehad.’

Niet dat daarmee Elizabeth’s problemen als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Ze kwam in een jarenlange zoektocht terecht waarbij ze niet alleen het reguliere circuit afliep op zoek naar naar hulp, maar ze ook alternatieve genezers bezocht. Soms werd ze teleurgesteld, andere keren kreeg ze weer hoop. Bij een fysiotherapeut die de nieuwste technologie gebruikte voor hypertonie (te gespannen bekkenbodemspieren) raakte ze in aanraking met het TENS-apparaat. Dit is een apparaatje dat je kan gebruiken voor pijnstilling door het toedienen van elektrische stroompjes door de huid.

Momenteel is de pijn grotendeels weg. Elke dag dat ze geen pijn heeft ervaart ze als een geschenk. ‘Soms is de pijn weer terug hoor. Als ik ruzie heb met iemand bijvoorbeeld, of als ik gestresst ben, dan gaat de spanning meteen in mijn bekken zitten. En ik kan ook niet fietsen op een normaal zadel, dat is onmogelijk, dan heb ik ook gelijk pijn.’

Soms voelt ze zich gehinderd door haar klachten, een onenightstand is er bijvoorbeeld niet echt bij, tenminste niet in de klassieke zin van het woord. Al heeft ze wel diverse minnaars gehad die het helemaal niet erg vonden, maar juist interessant. En met wie ze veel heeft geëxperimenteerd met wat wel mogelijk is.‘Er zijn duizend manieren om seks te hebben, seks is zoveel meer dan alleen penetratie.’

Nog dagenlang pijn

Inmiddels heeft ze een vaste relatie. ‘Mijn huidige vriend moest wel wennen hoor. Hij was best wel van de ‘recht toe recht aan seks’. We zijn nu vijf jaar samen en pas het laatste jaar hebben we echt goede seks. Daarvoor hadden we veel ruzie en was er ook frustratie. Maar anderzijds, bij andere stellen wordt het na vijf jaar misschien saai, bij ons is dat totaal niet het geval, omdat we nog steeds ‘groei mogelijkheden’ hebben tussen de lakens.’

Of ze wel eens nare ervaringen heeft gehad? Helaas wel. ‘Ik heb wel eens een man gehad die zei: ‘Ik wil gewoon neuken’. Ja, wat een klootzak, maar ik snap het ook wel, ik wil ook wel eens ‘gewoon neuken’. Maar dat kan niet altijd.’ Een andere nare ervaring was in het ziekenhuis: ‘Ik heb ook wel eens een gynaecoloog gehad die gewoon een eendenbek in me ramde en totaal geen begrip had voor mijn vaginistische reactie. Terwijl ik het wel vantevoren had uitgelegd.

Ik zou alle vrouwen die pijn hebben bij het vrijen willen meegeven: ga niet over je grenzen heen en luister naar je lichaam. En als je denkt dat je vaginisme hebt of vulvaire vestibulitis, probeer dan te ontspannen, hoe cliché dat advies ook is. En zoek hulp.

Laatst keek ik met mijn zus een film over een ‘fuckbuddy’, met Ashton Kutcher en Natalie Portman, No Strings Attached. Na een korte zoen zat zijn piemel er meteen in. Ik vroeg verbaasd aan mijn zus of dat normaal was, geen voorspel. Zij zei dat het heel veel voorkomt.

Toen ben ik wel anders naar de situatie gaan kijken. Vroeger voelde ik me altijd buitengesloten,ik wilde voldoen aan het beeld wat in de media van seks werd geschetst. Het maakte me verdrietig dat dat bij mij niet mogelijk was. Nu denk ik er anders over: mijn lichaam wilde me beschermen, omdat ik anders over mijn eigen grenzen zou zijn gegaan met mannen. En ik denk dat ik door mijn ‘handicap’ wel veel creatievere seks heb dan de meeste mensen.’

Vaginisme en pijn bij het vrijen

Wegens privacy redenen is de naam Elizabeth gefingeerd. Mocht je in contact willen komen met Elizabeth omdat je ook pijn hebt bij seks of denkt dat je vaginistische klachten hebt, mail dan naar [email protected] en dan sturen wij je mail door.

Beautify is in contact gekomen met Elizabeth via Levenmetvaginisme.nl. Dit is een online filmplatform dat op taboedoorbrekende wijze het verhaal van vrouwen die vaginistisch reageren vertelt.

Heb je zelf een verhaal dat je graag wil delen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

Wil je meer weten over vaginisme en pijn bij het vrijen? Lees dit dan ook even: Pijn tijdens de seks of lukt het helemaal niet? Deze seksuoloog vertelt over vaginisme

Reageer op artikel:
Elizabeth had altijd pijn bij seks: ‘Elke stoot brandde’
Sluiten