Elize heeft diabetes type 1: ‘Iedereen denkt onterecht dat mijn ziekte wel meevalt’

Elize (25) is van nature een kwebbelkous die absoluut niet stil kan zitten. Toen ze op haar vierde tijdens een wandeling niet meer verder wilde lopen en continu dorst had, trokken haar ouders aan de bel. Het bleek dat Elize diabetes type 1 had: een auto-immuumziekte waar ze sindsdien haar hele leven lang mee moet dealen.

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, om dat missende stofje alsnog te krijgen. Vroeger werd diabetes type 1 ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd omdat het vaak begint in de kinderjaren, net zoals bij Elize.

‘Ik dronk de hele koelkast leeg. Zelfs melk, terwijl ik dat helemaal niet lustte’

De nachtmerrie van een kind: elke dag injecties

Elize was vier jaar oud toen haar diabetes werd ontdekt. Zo vertelde ze dat haar ouders haar vol ongeloof aankeken toen ze op vier jarige leeftijd de hele koelkast leegdronk, een symptoom van diabetes: ‘Ik lustte helemaal geen melk maar dronk dat zelfs om mijn dorst te lessen.’

Hoogstwaarschijnlijk zijn de waterpokken, hoe onschuldig die ook lijken en die we allemaal krijgen als kind, de trigger geweest van haar diabetes. Dit komt doordat toen haar afweersysteem de verkeerde cellen kapot heeft gemaakt.

Logischerwijs was het voor haar ouders een grote shock. Zo vertelde Elize dat ze destijds wel bezorgd waren: ‘Ik was nog maar vier jaar oud en mijn ouders moesten mij duidelijk maken dat ik elke dag moest worden geprikt, de nachtmerrie van élk kind’.

‘Iedereen drinkt zichzelf onbezorgd jolig, maar mijn lichaam kan zomaar bedenken dat het mooi is geweest’

Rust, reinheid en regelmaat

Diabetes type 1 vraagt meer dan ook om een regelmatig leven. Aangezien Elize haar lichaam geen insuline aanmaakt moet ze haar dag zo regelmatig mogelijk indelen zodat haar bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft.

Maar net zoals alle andere studenten houdt Elize van een feestje en is ze gék op wijntjes drinken met vriendinnen. Helaas moet ze hierbij altijd oppassen want het kan zomaar een hypo, een gevaarlijk lage bloedwaarde, uitlokken: ‘Na het drinken van alcohol moet ik me altijd bedenken wat ik ga eten en of ik nog moet spuiten. Terwijl een ander zijn bed inrolt’

Dat de hypo’s ontzettend gevaarlijk zijn realiseert Elize zich meer en meer na een aantal recente berichten waarin jongeren in hun slaap overlijden door een hypo: ‘Ik vind het angstaanjagend dat dat mij ook kan overkomen als ik niet oplet.’

‘Het kan soms heel vervelend zijn dat mensen denken dat het ´maar´ diabetes is’

De eeuwige vraag ‘Hoe erg heb je het?’

Elize vertelde ons dat het hebben van diabetes type 1 vaak wordt onderschat maar ook verkeerd wordt begrepen en daarom heel blij is met dit artikel: ‘Iedereen vraagt mij maar hoe erg ik het heb, maar die vraag valt niet te beantwoorden, je hebt het of je hebt het niet.’

De complicaties van diabetes type 1 zijn niet mals. Zo heeft Elize meer kans op een depressie, gehoorverlies, problemen met gewrichten, het afsterven van tenen als gevolg van een diabetese voet en blindheid om maar een paar dingen op te noemen.

Of Elize denkt aan de gevolgen? Als ze eerlijk is zegt ze volmondig ‘ja’, maar liever doet ze dat niet: ‘In het heden leven is voor mij het allerbeste, want als ik denk aan alle complicaties word ik gek. Ik lach liever als iemand weer verbaast kijkt als ik in een restaurant die naald in mijn buik zet alsof het niets is, haha’.

Wil je meer weten over diabetes? Wij vroegen een diabetes expert alles over diabetes en de gevolgen.
diabetes expert

Reageer op artikel:
Elize heeft diabetes type 1: ‘Iedereen denkt onterecht dat mijn ziekte wel meevalt’
Sluiten