Zara Bircan
Zara Bircan Gezondheid 29 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je deze 10 dingen doet ben je emotioneel intelligent

Onproblematisch, zorgeloos en een echte mensenkenner. Heb je die ene speciale persoon – jezelf – al in gedachtes? Dan hebben wij er voor jou nóg een mooie omschrijving bij: emotioneel intelligent.

Je geest is constant in rust en vrede en iedereen vraagt zich af hoe je dat doet. Het geheim? Je bent stiekem gewoon hartstikke emotioneel intelligent.

Signalen dat je emotioneel intelligent bent

Stress, onrust en overbelasting zijn woorden die niet in jouw woordenboek staan. Jij weet jezelf te beheersen en hebt controle over je emoties. Doe jij de volgende tien dingen, dan kan je wel zeggen dat je emotioneel intelligent bent.

1. Jij komt overal overheen

We hebben allemaal weleens onze frustraties of onenigheden, maar een emotioneel intelligent persoon weet alles uiteindelijk los te laten. Jij weet dat een situatie niet verandert als je er lang negatief in blijft zitten. Het verleden laat jij waar het hoort.

2. Je verwacht niks terug

Jij eist niks terug in ruil voor je gunsten. Je bent een gever en wilt daarmee anderen blij maken, alleen dat is al genoeg voor een voldaan gevoel.

3. Jij waardeert wat je hebt

Hoe groot of klein een lief gebaar ook is, jij kan al deze simpele daden maar al te goed waarderen. Door niet te focussen op wat je níet hebt, kan je positiever in het leven staan.

4. Je beschikt over zelfcontrole

Het hebben van een beetje jaloezie en nijd is heel normaal. Maar als emotioneel intelligent persoon begrijp jij dat wat je ook doet, er kan altijd wel iemand beter in zijn. Dit weerhoudt je er niet van om zelf plezier te beleven. In plaats van hiermee te willen concurreren, focus je op hoe jij jezelf kunt ontwikkelen zonder jezelf te vergelijken met de ander.

5. Je kan je makkelijk aanpassen

Jij kan ertegen als een situatie plots wordt omgegooid. Als je nog niet weet hoe je met een nieuwe situatie moet omgaan, vind jij in rust wel een manier. Je kan tegen verandering en leert je aan te passen.

6. Je omringt jezelf alleen met de mensen die je leuk vindt

Jij ontwijkt mensen die je niet mag. Hoe moeilijk het af en toe ook is om mensen uit je leven te verwijderen, jij beseft dat het beter voor je eigen welzijn is om dat toch te doen. Want waarom zou je jezelf emotioneel uitputten door nog om te gaan met mensen die jouw tijd niet verdienen?

7. Je kijkt niet naar het verleden

Elke keuze die je tot nu toe hebt gemaakt, heeft je gebracht tot waar je nu bent. Het verleden heeft je misschien wel gevormd als persoon, maar jij laat dit geen invloed hebben op het heden.

8. Je gelooft in jezelf

Jij hebt voornamelijk alleen oog voor de toekomst en bent niet bang voor wat het te bieden heeft. Al bevind je je nu niet op de plek waar je wilt zijn, je gelooft erin dat alles goedkomt.

9. Je herkent de oorzaak van een slecht humeur

Heb je even je dag niet of zit je even niet lekker in je vel? Dan weet jij als emotioneel intelligent persoon wat de oorzaak is van een slecht humeur. Je bent zelfbewust en begrijpt je emoties, waardoor je ze makkelijker in controle kunt houden.

10. Jij begrijpt anderen

Een mens zit vol zeeën met gedachtes en doen weleens dingen die voor anderen onbegrijpbaar zijn. Maar jij weet de betekenis van iemands gedrag te vinden achter lichaamstaal, expressies en woorden.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Als je deze 10 dingen doet ben je emotioneel intelligent
Sluiten