Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Life 7 mrt 2019

Als je eten steelt van een ander is dat alleen maar een teken van liefde

Eten stelen van een vriendin of vriend, we doen het allemaal wel eens toch? Dat ene frietje of dat ene hapje kaas of chocola. Terwijl de ander alleen maar kan toezien hoe zijn of haar eten in jouw mond verdwijnt en dat misschien he-le-maal niet relaxt vindt, weet jij beter na het lezen van dit artikel. Want dat jij eten pikt is niets anders dan een teken van liefde.

Ik zal het maar gelijk toegeven: Ik sta bekend als degene die altijd een hapje wil, of eten van andermans bord steelt als het mijne al op is. Frietjes bijvoorbeeld. Ik weet dat ik niet de enige ben die dit graag doet. Helaas is de ander niet altijd even blij met het verdwijnen van zijn of haar eten.

Delen is niet lekker, toch?

Ook niet gek, want ik deel ook niet graag. Hallo, als ik dat ene speciale kaasje heb besteld in een restaurant wat al een miniscule hoeveelheid is, dan wil ik liever niet delen nee. Maargoed, als iemand het vervolgens weggrist, dan kun je er vaak vrij weinig meer aan doen. Sommige vriendinnen lossen het bij mij trouwens al anders op, die bestellen gewoon een beetje extra zodat ik legitiem een hapje kan nemen.

Een hapje van een ander lijkt trouwens altijd ook wel lekkerder te zijn. Misschien omdat je extra moeite moet doen om ongezien dat ene frietje dat er zo knapperig uitziet van het bord moet zien te halen. Nog voordat ‘ie in de mond van de ander is beland. Of gewoon om het simpele feit dat ‘ie van een ander is.

Eten stelen = teken van liefde

Hoe dan ook, eten stelen van een ander is altijd een goed idee. En volgens wetenschappers ook, want het blijkt dat dit alleen maar een teken van affectie is. Dat kwam voort uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Proceedings of the Royal Society. Als je eten deelt, gaat het hormoon ocytocin namelijk omhoog. Dat zorgt ervoor dat je je meer verbonden met elkaar voelt. Bijvoorbeeld met je lover.

Om te bewijzen dat dit ook daadwerkelijk zo is hebben de onderzoekers een groep chimpansees bestudeerd en hun gedrag dat ze vertonen met het eten en delen van voedsel. Het bleek dat dieren die samenwerkten, meer kinderen kregen dan dieren die niet samenwerkten. En zo’n samenwerkingsverband, dat ontstond tijdens het eten en delen van voedsel.

Kortom, chimpies die hun eten deelden, toonden meer affectie naar elkaar. En ja oké, als je iets steelt van een bord is het niet per sé vrijwillig delen, maar ach ze vergeven je altijd toch? AAN IEDEREEN VAN WIE IK OOIT ETEN HEB GEPIKT: IK HOU VAN JULLIE.

Ben je net zoals ik ook gek op kaas? Dan kun je dit verhaal vast niet geloven: Silvana is bang voor kaas: ‘Ik zou eerder in een bak vogelspinnen springen dan kaas eten’
eten stelen

Pretty52.com

Reageer op artikel:
Als je eten steelt van een ander is dat alleen maar een teken van liefde
Sluiten