Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Nieuws 13 nov 2017

Expeditie Robinson: “Ik ben team Niels dit jaar en ik hoop écht dat jullie dat ook zijn”

IK. BEN. VOOR. NIELS. There, I said it. Jullie mogen me voor gek verklaren want het is inmiddels wel bekend dat iedereen korte metten met Niels wil maken. Maar lees alsjeblieft even verder naar dit pleidooi en gun die jongen de #1 plek want hij verdient het keihard.

Al jaren ben ik een trouwe Expeditie Robinson fan. Vorig jaar keek ik naar een aflevering en merkte ik dat ik symphatie had voor Dave Roelvink terwijl ie-de-reen op internet dit ‘jochie’ afkraakte. Ik schreef er een artikel over. Met angst drukte ik op de publiceren knop. Want jullie kunnen keihard zijn met jullie reacties. Maar jullie waren het verrassend genoeg met me eens.

Dit jaar ben ik eigenlijk al vanaf moment 1 voor Niels. Ondanks dat ik Niels niet ken, vind ik dat hij de titel verdient. En daarom ga ik het nu weer doen. Het risico nemen dat jullie me allemaal voor gek verklaren. Maar ik wil heel graag uitleggen waarom.

Wie Expeditie Robinson een beetje volgt heeft het wel gemerkt: het internet is meedogenloos over deze super Robinson. Sinds de aflevering dat hij gek werd van zijn kampleden en het gekonkel onderling, hebben veel kijkers hem afgeschreven. “Arrogant, egoïstisch en irritant” zijn termen die de boventoon voeren op Twitter. “Het is de neef die je niet wil zien op een verjaardag” en “ik zou alles op alles zetten om een krab te vangen en die in Niels z’n broek te doen”. Er verschijnen artikelen in diverse media die Niels helemaal afkraken.

“Stel, je moet een project doen op school. En niemand doet iets, dan word je toch ook kwaad?”

Iedereen merkt op dat Niels steengoed is. Maar toch wordt het Niels niet gegund. Ik denk dat het is gekomen omdat Niels niet altijd even aardig overkomt. Bijvoorbeeld toen hij kwaad werd tegen zijn kampgenoten omdat hij genoeg van ze had. Of toen hij zijn krabben niet wilde delen met Kaj. Maar ik durf te wedden dat jij précies hetzelfde had gedaan. En om dat uit te leggen heb ik het volgende voorbeeld dat iedereen zal herkennen:

Stel, je moet een project doen op school. In die groep moet jij álles doen. Niemand regelt de planning, niemand kan een onderwerp of activiteit bedenken, niemand is ooit op tijd, niemand regelt iets. En áls ze al iets doen, dan bellen ze jou honderd keer omdat ze het zelf niet weten. Herkenbaar? Juist. Hoe reageerde je? Boos? Juist.

Niels reageerde ook boos toen zijn kampgenoten hem uit bed haalden om vuur te maken. Iets wat iedereen zou moeten kunnen die meedoet aan het programma. Maar nee hoor, hij moest het doen. Mag hij even chagrijnig zijn dan?

“Jij bent précies zo. Jij zou hetzelfde doen als Niels”

Terug naar het voorbeeld. Stel nou dat de leraar aan het einde van het project zegt : “Jij krijgt een 8 voor het project omdat ik door heb dat jij alles hebt gedaan. De rest krijgt een 4. Maar, je mag er ook voor kiezen om genoegen te nemen met een 6, dan krijgen je andere leden uit je projectgroep dat ook.” Wat doe je dan als je die 8 nodig hebt om je jaar te halen omdat je anders niet over gaat? Juist, zelf die 8 houden.

Niels bedenkt zelf overal een oplossing voor, bouwt zijn eigen dingen, doet het foutloos en eet inderdaad zijn eigen 8 krabben op. Om te overleven. Om te winnen. Om Robinson 2018 te worden. En dat is niks meer dan logisch. Zou jij ook doen namelijk.

Niels is één van de eerste Robinsons ooit die goed is in alle disciplines. En ik vind dat hij het écht verdient om de titel te krijgen. Misschien neem ik het altijd op voor de zwakkeren. Of voor degene die gepest worden. Maar, geef maar toe, ook jij zou Niels kiezen als je met één iemand de strijd moest aangaan toch?

“Hij is degene die je redt, omdat hij tenminste weet hoe ‘ie iemand moet redden”

Hij is de sterkste in het team. Iemand die het altijd voor je op zal nemen (denk aan de gouden munt om Roeland te redden). Hij is degene die je kan helpen als je het zelf niet meer kan. Hij is degene die je redt, omdat hij tenminste weet hoe ‘ie iemand moet redden. Hij is degene die voedsel vangt als iedereen denkt dat er niets meer is. Hij is degene die overal een oplossing voor weet.

Geniet van de kunsten van Niels. Het is toch ongelooflijk om te zien dat iemand zo steen- en steengoed is? Als Kaj hem kan omarmen, dan kunnen wij dat als de rest van Nederland ook.

Ik zou het enorm waarderen als jullie als gebaar naar Niels een hartje in de comments op Facebook willen plaatsen. En ook al doe je het niet voor hem, doe het voor jezelf. Als je je wel eens geërgerd in een werkgroep. Of uit respect voor iemand die gewoonweg kei- en keihard strijdt. En vergeet niet, ook Niels is een mens die liefde nodig heeft en niet alleen maar een lading shit. Dat heeft ‘ie daar al gehad.

Liefs
Lotte

"Als je Expeditie Robinson kijkt, lees dan alsjeblieft mijn pleidooi voor Niels Gomperts want er is niémand die de titel meer verdient dan hij"

Geplaatst door Beautify op maandag 13 november 2017

Reageer op artikel:
Expeditie Robinson: “Ik ben team Niels dit jaar en ik hoop écht dat jullie dat ook zijn”
Sluiten