Feiten en fabels over het drinken van water

Er doen ontzettend veel verhalen de ronde over het drinken van water. En dat het goed voor je is dat weten we allemaal. Maar zit het met de rest van de verhalen, kloppen die allemaal wel? Wij vertellen je de belangrijkste feiten en fabels over water.

Fabel: Drink 1,5 tot 2 liter water per dag

Deze stelling behoeft wat uitleg. Het is absoluut waar dat je lichaam veel vocht binnen moet krijgen, maar 1,5 tot 2 liter per dag is een algemene richtlijn. Beter is het om de hoeveelheid vocht voor jou persoonlijk uit te rekenen. Daar is een makkelijke rekensom voor namelijk: Je lichaamsgewicht x 0,44 / 10. Wanneer je bijvoorbeeld 75 kilo weegt is de berekening als volgt: 75 x 0,44 / 10 = 3,3 liter. Deze 3,3 liter mag overigens ook bestaan uit andere dranken, het gaat om de inname van vocht. Wel is water natuurlijk het beste voor je.

Feit: Koffiedrinkers hebben meer water nodig

Cafeïne is dehydraterend waardoor je voor elk kopje koffie (of andere drank met cafeïne erin) een extra glas water nodig hebt. Zwarte thee heeft hetzelfde effect als cafeïnehoudende dranken, kruidenthee daarentegen bevordert wel weer de hydratie van je lichaam.

Fabel: Water verdrijft giftige stoffen via de huid

Worden je poriën van binnenuit schoongemaakt door het drinken van water? Nee dat niet. Het is wel waar dat water goed is voor je lichaam en huid, alleen is je huid de laatste prioriteit van je lichaam. Wanneer je water drinkt gaat het eerst naar je spijsverteringsorganen, je bloed en naar alle andere belangrijke onderdelen van je lichaam. Je huid is als laatste aan de beurt en tegen die tijd is er helaas niet veel meer van over.

Feit: Water kun je het beste drinken wanneer het op kamertemperatuur is

Onze poriën krimpen van een koude splash water, en dezelfde reactie hebben onze organen wanneer er een ijskoude sloot water naar binnen komt. Daarom kun je het beste kiezen voor lauwwarm water. Met een heel klein beetje zout eraan toegevoegd wordt het water nog sneller opgenomen door het lichaam.

Fabel: Vaak plassen is een teken van goede hydratatie

Wanneer je zoveel drinkt dat je de hele tijd moet plassen zorg je eerder voor dehydratatie dan hydratatie. Het water wordt dan niet benut maar meteen weer uitgescheiden. Ook verdun je de mineralen in je lichaam waardoor ze weggespoeld worden. Dus drink genoeg water, maar zeker niet teveel.

Feit: Rehydratatie van het lichaam is een geleidelijk proces

Wanneer je lange tijd te weinig water hebt gedronken heeft je lichaam er niks aan wanneer je in één keer een literfles water achterover slaat. Vergelijk het met een hele droge grond, wanneer je daar een plens water op gooit wordt dat ook niet allemaal opgenomen. Terwijl bij een goed gehydrateerde grond een fikse regenbui zo de grond in verdwijnt. Hydrateer je lichaam met kleine beetjes tegelijk, daar heb je veel meer voordeel van.

Reageer op artikel:
Feiten en fabels over het drinken van water
Sluiten