Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2022

Wow! Deze 6 feitjes over sperma moet je echt weten

Het mannelijk geslacht. Dat blijft interessant. Zéker omdat er nog een hoop dingen zijn die je waarschijnlijk nog niet weet. Vandaag gaan we het daarom hebben over zaad. Wist jij deze vijf sappige feiten over sperma al?

Van 5 dagen overlevingstijd tot het aantal calorieën.

Feiten over sperma

Sperma. Een combinatie van witte en semi-transparante vloeistof waarmee je – als je raak schiet – zwanger kan worden. Of nou ja, het is natuurlijk méér dan dat. Hoog tijd om jouw kennis over teelvocht te testen. YUP, dat is echt een synoniem. Sorry, not sorry.

1. Knappe mannen hebben sterker zaad

Je zou denken dat het een fabeltje is, maar het is toch uitgebreid onderzocht. Het ultieme excuus als mensen je bekritiseren vanwege je picky keuze wat betreft uiterlijk. Jij wil het beste van het beste. Genoeg reden om dus altijd te kiezen voor de allerknapste.

2. Bij iedere ejaculatie komt er ‘maar’ een half theelepeltje sperma uit

Geloof het of niet, maar iedere keer als de man klaarkomt, komt er ongeveer een halve theelepel aan zaad uit. Menig man zweert vast dat het meer is, maar dit is toch echt het gemiddelde.

3. Sperma kan tot vijf dagen in je vagina ‘overleven’

De spermaproductie is altijd gaande en het goedje doet er ongeveer 75 dagen over om te ontwikkelen in de scrotum. Maar wat pas echt verbazingwekkend is, is dat zijn zaad tot wel vijf dagen in jouw vagina kan blijven leven! Dit is afhankelijk van de pH-waarde in je vagina. Het gemiddelde ligt op 24 tot 48 uur. Als de pH-waarde helemaal perfect is, kan dit dus oplopen tot vijf.

4. Sommige vrouwen zijn er allergisch voor

Het idee dat je allergisch kan zijn voor latex – bye, condooms – is al verschrikkelijk. Maar da’s nog niet eens het ergste. Sommige vrouwen zijn namelijk allergisch voor sperma. Dit heet seminal plasma hypersensitivity en is behoorlijk kut. Letterlijk.

Niet alleen voelt het alsof je vagina in de fik staat, het jeukt, irriteert en zwelt nog op ook. Dit wens je niemand toe.

5. Sperma fungeert als antidepressiva

Over depressies gaan we absoluut geen grappen maken. Wat wél interessant is om te weten, is dat er stoffen in het mannelijk zaad zitten die je een stuk beter laten voelen. Het stemmingsbevorderende goedje bevat onder andere cortisol, serotonine en melatonine.

6. Een theelepel sperma bevat ongeveer vijf calorieën

En tot slot één van de feiten waar je waarschijnlijk op zit te wachten: hoeveel calorieën bevat één zaadlozing? Een hele theelepel staat gelijk aan ongeveer vijf calorieën. Dus als je partner op een halve theelepel zit, weet je dat het dus niets voor je lijn doet.

Ook niet geheel onbelangrijk: is sperma slikken nou juist wél of niet goed voor je gezondheid?

 

Reageer op artikel:
Wow! Deze 6 feitjes over sperma moet je echt weten
Sluiten